Jobbet drogs in – på grund av hennes slöja

Av: Erik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Rüya El Hattawi skulle till sommaren jobba på Santa Marias kryddfabrik.

Men i går fick hon veta att det inte längre gick – på grund av att hon bär slöja.

– Jag kände mig helt knäckt och förstod inte vad de menade. Det här är min identitet och jag blev kränkt.

Allt var ordnat och klart. Rüya El Hattawi, 20 år från Göteborg, var för några veckor sedan på intervju för ett jobb på Santa Marias kryddfabrik. Allt kändes bra och nyligen fick hon besked om att livsmedelsföretaget var nöjda med vad de sett och att de ville anställa henne över sommaren, med start i juni.

I går vändes situationen på ända. Bemanningsföretaget som hållit intervjun, som videofilmades, gav besked om att Rüya inte längre skulle erbjudas sommarjobbet eftersom hon bär slöja.

– De sa ”här kommer vi med lite tråkiga nyheter” och jag kände direkt att, jaha nu har de hittat någon bättre. Men när jag frågade vad som hänt sa de att Santa Maria dubbelkollat sin hygienpolicy och att det visat sig att de inte längre kunde anställa mig på grund av slöjan, säger Rüya till Aftonbladet.

”Tvivlade på mina åsikter”

Rüya försökte föreslå lösningar, som att hon kunde ha ett hårskydd över slöjan eller en speciell slöja som hon bara har på arbetsplatsen.

– Jag försökte förstå genom hela samtalet men när de frågade om jag kunde ta av slöjan under arbetstid kände jag mig helt knäckt. Det är ingen modeaccessoar utan min identitet. Jag brukar alltid säga att jag är stolt över att bo i Sverige och över att vara svensk medborgare, men för en sekund i går tvivlade jag på mina egna åsikter. Jag kände jag mig kränkt. Man ska skydda håret och min slöja skyddar ju håret, säger Rüya som studerar till biomedicinsk analytiker på Göteborgs universitet och bland annat har jobbat på sjukhus tidigare.

Samtalet avslutades och Rüya skrev genast ut cv:n för att lämna in till andra arbetsplatser.

– Jag hade ju tackat nej till massa andra efter att jag fått beskedet att jag skulle jobba där i sommar. Nu vet jag inte hur det blir.

Går emot värderingar

På Santa Maria är man förvånad och upprörda över händelsen.

– Vi blev bestörta när vi såg det här på Facebook i morse. Det går emot vad vi står för och våra grundvärderingar, säger Eva Berglie, kommunikationschef på Santa Maria.

Vad gör ni nu?

– Vi håller på att ta reda på fakta om vad som hänt och se vad som brustit i våra rutiner och i vår kommunikation.

Santa Maria har rutiner och policys för hygien, säkerhet och livsmedelssäkerhet. Inte i något av dokumenten nämns slöja.

Trots det fick Rüya besked om slöjan inte gick ihop med en hygienpolicy.

Är det ni eller bemanningsföretaget som gjort fel?

– Det är förmodligen hos bemanningsföretaget som det här ligger. Men ytterst är det vårt ansvar att se till att de vet vad vi står för och vi ska inte skylla ifrån oss. Jag är själv upprörd över det här, säger Eva Berglie.

”Vardag för många”

Santa Maria vill komma i kontakt med Rüya El Hattawi så att de kan reda ut vad som hänt och ge en förklaring. Men om hon erbjuds jobb igen så kommer Rüya att tacka nej.

– Jag skulle faktiskt inte acceptera det om jag ska vara ärlig. Jag hoppas att allt det här är ett missförstånd, men jag kommer inte kunna glömma det jag kände i går och gå och jobba där.

Rüya vill uppmana andra som upplever liknande situationer att berätta..

– I mitt fall var det kanske missförstånd, kanske var det diskriminering, men för många kvinnor i slöja är det här vardag. Man vågar inte söka jobb och får en klump i magen när man går på arbetsintervju, man vet inte vilken reaktion man ska få. Så ska man absolut inte känna, det är 2016 och vi bor i Sverige. Vi borde ha kommit längre

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN