SMHI klass 1-varnar för regnoväder

Foto: Johan Nilsson / Arkivbild
SMHI går varnar för översvämningsrisk och höga flöden i framförallt Gästrikland och Upplandskusten efter att stora mängder regn fallit under kvällen och natten.
NYHETER

Kraftigt regn har dragit in över stora delar av Sverige.

SMHI varnar för översvämningsrisk och höga flöden i framförallt Gästrikland och Upplandskusten.

– På sina håll kan det bli mer än 50 millimeter regn, säger Marcus Sjöstedt på SMHI.

Under kvällen och natten har stora mängder regn fallit över mellersta Sverige. Det väntas avta något under morgonen enligt SMHI.

– Det regnar mycket och är höga flöden men det är inga störningar i trafiken, sa Yasmine Boulechfar pressinformatör vid Trafikverket, till TT natten till fredag.

SMHI:s klass 1-varning för stora mängder regn och risk för höga flöden i Värmland, Dalarna, Gävle och Uppsala kvarstår.

– Det är inte sådant intensivt regn, men det kommer ligga på under en längre tid så det blir stora mängder totalt, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Klass 3-varnar för flöden

Det väntas komma upp mot 50 millimeter regn på bara 12 timmar, men som mest kan det regna upp mot 70 mm under det kommande dygnet.

Vilket innebär att flödena på en del ställen kan uppnå en klass 3-varning.

– När det kommer sådana här stora regnmängder så finns det risk för större vattensamlingar, fyllda vattenledningar och överfyllda källare, säger han.

I Gävleområdet har två fotbollsmatcher ställts in på grund av det dåliga vädret, skriver Gefle Dagblad.

Räddningstjänsten: ”Vi håller koll”

Räddningstjänsten följde under torsdagskvällen prognoserna för att kunna rycka ut om läget förvärras.

– Vi har naturligtvist koll på det här och vi får se hur det utvecklar sig, säger Ali Riekki, inre befäl vid Gästrike räddningstjänst.

Även Trafikverket håller koll på ovädret.

– Absolut håller vi koll. Vi är beredda med insatser om det skulle behövas, men det är ingenting som jag har hört något om nu, säger Lena Karlsson på Trafikverkets pressjour.

Gräsbrandsvarning

Inte nog med regnovädret. I de södra och östra delarna av Götaland samt norra Norrlands inland och sydvästra Norrland klass 1-varnar SMHI för gräsbränder.

– Det handlar om att man ska vara väldigt försiktig med eldning överhuvudtaget i de här områdena, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Väder