Delade ut giftiga Bamseklistermärken till sjuka barn

Foto: Sjukhus och vårdcentraler över hela landet har delat ut giftiga Bamseklistermärken till sjuka barn.
NYHETER

Sjukhus och vårdcentraler över hela landet har delat ut giftiga Bamseklistermärken till sjuka barn, skriver Sydsvenskan.

Klistermärkena innehåller höga halter av en kemikalie som bland annat kan skada fortplantningsförmågan.

– Som regel åtalsanmäler vi alla sådana här fall, säger Margareta Daho på Kemikalieinspektionen till tidningen.

Den kristna biståndsorganisationen Erikshjälpen har skickat självhäftande klistermärken med Bamsemotiv till sjukhus och vårdcentraler över hela landet – klistermärken som sedan delats ut till barn som till exempel lämnat lämnat blodprov.

Under en standardtillsyn har Kemikalieinspektionen nu upptäckt att klistermärkena innehåller drygt sjuttio gånger den tillåtna mängden av kemikalien dietylhexylftalat (DEHP), skriver Sydsvenskan.

Påverkar fortplantningsförmågan

DEHP är en ftalat, en grupp kemiska ämnen som baseras på ftalsyra, och har i djurförsök visat sig påverka levern samt könsorganen och fortplantningsförmågan, skriver Karolinska institutet på sin webbplats. EU klassar DEHP som hälsofarlig och enligt KI bedöms småbarn som en särskild riskgrupp.

Sedan januari 2007 förbjuder EU kemikalien i leksaker om halten överskrider 0,1 procent. I klistermärkena som Erikshjälpen köpt av förlaget Egmont och sedan skickat ut till sjukhus och vårdcentraler är halten 7,41 procent.

Margareta Daho, inspektör på Kemikalieinspektionen, säger till Sydsvenskan att klistermärkena troligtvis inte utgör någon direkt risk, men att Egmont ändå riskerar åtal.

– Som regel åtalsanmäler vi alla sådana här fall. Det är sannolikt att det blir så även i det här fallet.

Skickat till 2 000 adresser

Egmont har till den 4 juli på sig att komma in med synpunkter på inspektionen.

– Vi har tagit del av Kemikalieinspektionens rapport och ser väldigt allvarligt på den. Vi är samtidigt förvånade då den aktuella produkten är väl testad och uppfyller alla krav i våra egna testrapporter. Vi håller därför just nu på att genomföra nya tester och undersöker vad som har hänt, säger Jonas Lidheimer, pr- och informationsansvarig på Egmont Publishing.

Erikshjälpen har nu stoppat utskicket av klistermärkena.

– Vi har skickat lådor till över två tusen adresser i Sverige, och vi vet ju inte hur många det här gäller så vi kontaktar alla och stoppar vidare utskick, säger kommunikationschef Louise Nordlund Isaksson till Sydsvenskan.