Bombregn över Aleppo – ”en förintelse”

avMartin Schori

Publicerad:
Uppdaterad:

Den syriska regimen förbereder en stor offensiv mot Aleppo.

Under natten har de rebellkontrollerade områdena överösts av bomber.

– Det som nu händer handlar om förintelse, säger en räddningsarbetare till Reuters.

Foto: Illustration: Patrik Lindvall
Aleppo 2016.

Vapenvilan är nu definitivt död.

Under natten mot fredagen har både syriskt och ryskt stridsflyg attackerat Aleppos östra delar.

– Syrierna släpper tunnbomber och de ryska planen genomför räder, säger han till AFP, uppger Rami Abdel Rahman, chef för Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Den syriska regimen har flaggat för att en ny offensiv kommer att inledas förr att ta tillbaka östra Aleppo, som kontrolleras av rebeller. Klockan 08 i morse återupptogs bombräderna, enligt aktivister på plats, skriver TT. På fredagen bombades även staden med artilleri.

– Det här kan pågå i timmar eller dagar innan vi anfaller från marken. Tajmingen för en markoperation kommer bero på vilket resultat bombningarna ger, säger en syrisk militärkälla till AFP.

Uppgifterna om antalet döda varierar kraftigt, men en läkare uppgav i går för Reuters att 45 människor mist livet.

De cirka 300 000 invånarna är instängda sedan regimen slagit tillbaka en rebelloffensiv som tillfälligt bröt belägringen tidigare i september.

USA kräver att bombningarna, som beskrivs som de värsta på flera månader, upphör. Men president Bashar al-Assad säger i en intervju med AP att han inte längre bryr sig.

– Du kan inte lita på amerikanerna, om man ska vara uppriktig. Vi lyssnar inte på deras uttalanden, vi bryr oss inte, vi tror dem inte.

Fruktlöst möte

Under natten kämpade statsöverhuvuden i Internationella stödgruppen för Syrien (ISSG) för att få ett slut på våldet och hitta en väg tillbaka till vapenvila. Men det blev ingen ny överenskommelse om vapenvila.

FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura sade att mötet var "långt, plågsamt och en besvikelse", skriver TT.

Försöken ska fortsätta i dag, fredag.

– Bollen ligger i hög grad hos ryssarna, säger en anonym källa inom USA:s utrikesdepartement, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM