Matsvinnsbutik öppnar igen efter brand

avGustaf Tronarp

1 av 2 | Foto: Stefan Nilsson
Johan Rindevall, Marika Markovits och Åsa Domeij.

Efter bara några månader brann Stadsmissionens mataffär Matmissionen ner till grunden.

Nu öppnar butiken igen i nya lokaler.

– Det känns fantastiskt, säger Marika Markovits, direktor för Stockholms stadsmission.

Matmissionen är en så kallad social supermarket eller matsvinnsbutik. Där kan människor med små ekonomiska marginaler köpa matvaror med kort datum eller skadade förpackningar till nedsatta priser.

Stockholms stadsmission öppnade landets första sociala butik i Rågsved i slutet av 2015. Konceptet blev mycket populärt, men bara några månader efter öppnandet brann butiken ner. Polisen misstänker att branden var anlagd.

”Stor nytta för många”

Men nu har Stadsmissionen hittat ett nytt hem för den sociala livsmedelsaffären. I slutet av september öppnar Matmissionen i Veddesta köpcentrum i Järfälla, norr om Stockholm.

– För oss var det viktigt att så fort som möjligt hitta ny lokal när butiken i Rågsved brann ner eftersom vi ser att Matmissionen gör stor nytta för så många, säger verksamhetsledaren Johan Rindevall i en kommentar.

– Det känns fantastiskt att vi kan hälsa både nya och gamla medlemmar välkomna till Matmissionen i Veddesta, säger Marika Markovits, direktor för Stockholms stadsmission.

Minskat matsvinn

Matmissionen drivs av Stadsmissionen i samarbete med livsmedelsjätten Axfood. Sortimentet består av produkter som donerats från företagets butiker. Alla kan handla på Matmissionen, men medlemmar får lägre priser. Enbart människor i ekonomiskt utsatta situationer kan bli medlemmar. 

Enligt Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, är minskat matsvinn ett viktigt mål med Matmissionen.

Butiken i Veddesta invigs den 27 september.

ARTIKELN HANDLAR OM