Galopprånet gav sexsiffrigt belopp

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 14

De tre beväpnade och maskerade män som rånade en galoppbana norr om Stockholm är fortfarande på fri fot.

Bytet från rånet var på ett sexsiffrigt belopp, säger galoppbanans vd Ulf Hörnberg, och berättar att flera i personalen mår dåligt efter händelsen.

– Det här är tufft, att komma nära vapen, säger han till TT.

I medier har det spekulerats om att söndagens rån mot galoppbanan Bro Park i Upplands-Bro gav ett miljonbyte. Det vill Ulf Hörnberg, vd för Bro Park, dementera.

– Det är betydligt lägre siffror än så, säger han till TT, men bekräftar att det ändå handlar om ett sexsiffrigt belopp.

– Vi vill fortfarande inte diskutera det exakta beloppet. Det kommer vi att säga senare.

Han berättar att det förekommer kontantspel på banorna, men att den största delen sker i andra former.

"En del som mår dåligt"

Under måndagen har företaget kartlagt vilka anställda som var i närheten av händelserna och förberett för att koppla in företagshälsovård och ge hjälp och stöd.

– Det här är tufft, att komma nära vapen. Det är en del som mår dåligt, det är ingen tvekan om det.

Han berättar att det var en handfull anställda som var nära rånarna. Det handlar inte om heltidsanställda utan funktionärer som jobbade under själva tävlingsdagen

– Men vi tar ansvar för dem, givetvis. De är ju avlönade av oss.

Efter rånet ska banan se över sitt säkerhetsarbete.

– Det är ganska givet. När det händer situationer som man kanske inte har förutsett så måste man analysera om det var något som brast i våra rutiner, säger vd Ulf Hörnberg och tillägger att säkerhetsarbetet är något man alltid jobbar med.

– Både när det gäller penninghantering, men också för publik och hästar.

Rånarna är okända

De tre beväpnade och maskerade rånarna är fortfarande på fri fot.

– Vi har inga gripna och vi vet inte vem vi ska leta efter i nuläget, säger Towe Hägg, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Under måndagen har polisen gått igenom ett 40-tal förhör från söndagen men Towe Hägg vill inte gå in på om de har gett något.

Det har kommit in en del tips men det är svårt att värdera kvaliteten.

– Alla tips, så här tidigt i en utredning, är bra tips. Sedan får man värdera dem, men det är för tidigt att göra det nu. Nu är det tips vi behöver, säger Towe Hägg.

Brinnande flyktbil hittades

Det var vid 19-tiden på söndagen som galoppbanan rånades.

– Männen rusar in i byggnaden och hotar en massa människor, bland annat den befintliga personalen på Bro Park. En av dem fick en automatkarbin riktad mot huvudet, säger ett vittne till Travronden.

Rånet ägde rum ungefär 20 minuter efter att tävlingshelgens sista lopp hade gått i mål.

– Jag såg tre rånare med stora vapen och helt svartklädda, även i ansiktet, komma i full fart mot mig. De hoppade in i bilen och jag fick springa därifrån för att inte bli påkörd. En vakt körde efter, men de kastade ut saker så han fick punktering, säger ett annat vittne till Expressen.

Polisen bekräftar att rånarna kastade ut fotanglar för att stoppa personer från att följa efter. Flyktbilen hittades senare brinnande.

– De har gjort en teknisk undersökning på platsen, någonting finns det, men vad kan jag inte gå in på, säger Anders Mattsson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

TT

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM