Daniel spärrade av vägen – med sin bil

1 av 3 | Foto: Han parkerade sin bil mitt i vägen för att tvinga bilister att sakta ned.
NYHETER

När Daniel Odlander stannade för att hjälpa till vid en bilolycka blev han nästan påkörd. Då tog han sin bil och blockerade vägen.

– När bilar passerar i 100 kilometer i timmen räcker det med att man slinter på sista hjulbulten för att man ska bli påkörd, säger han.

I söndags var Daniel Odlander på väg från Linköping till hemmet i Heby. När han så körde på Riksväg 56 mellan Katrineholm och Kungsör fick han syn på en bil med husvagn vid vägrenen. Varningsblinkersen var på och bakom ekipaget stod en varningstriangel. Daniel saktade då in och frågade om de behövde hjälp. Det visade sig då att husvagnens däck hade exploderat och behövde bytas.

– När vi stod där och pratade blev jag nästan påkörd av en bil med husvagn som passerade mig med knappt en decimeter i 90 kilometer i timmen. Då insåg jag att vi måste få ned farten – nu, säger Daniel.

Blockerade vägen med sin bil

Eftersom det var en rak väg med god sikt åt båda hållen backade Daniel upp sin bil mitt i körfältet närmast och ställde ut varningstrianglar så att trafiken skulle tvingas byta fil och sänka farten vid olycksplatsen. Sedan hjälpte han till att byta däcket. Han säger att han aldrig tvekade att hjälpa till.

– Har jag tid och möjlighet så hjälper jag till. Jag arbetar själv som lastbilschaufför och vet hur det är att stå vid vägen när bilar kör förbi i full fart. Det är inte kul och det har hänt många olyckor bara i år på det sättet.

Lätt att bli påkörd: ”Räcker med ett snedsteg”

Han understryker dock att om man ska hjälpa till måste man tänka på hur man gör det så man inte ställer till mer problem.

– Men viktigast är att folk måste tänka på hur de kör förbi olyckor och platser där folk arbetar vid vägen. Om bilar kör förbi i 100 kilometer i timmen en decimeter ifrån räcker det med att man slinter på sista hjulbulten för att man ska bli påkörd. Sakta ned. Och ett stort tack till alla ni som redan gör det.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trafik

Kungsör