Statssekreteraren tvingas lämna sitt uppdrag

NYHETER

Statssekreterare Erik Bromander tvingas lämna sitt uppdrag efter sina dyra utlandsresor, skriver Dagens Nyheter.

Beskedet kom från infrastrukturminister Anna Johansson (S).

– Jag måste känna ett 100-procentigt förtroende för honom, i den situation som nu uppstått kan jag inte det, säger hon till tidningen.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Erik Bromander, statssekreterare.

Erik Bromander, som arbetat under infrastrukturminister Anna Johansson (S), tvingas nu lämna sitt uppdrag, rapporterar DN. Detta efter tidningens avslöjade om hur han ägnat betydande tid och mycket pengar till utlandsresor.

– Erik Bromander har gjort ett bra jobb som statssekreterare, men en statssekreterare är min närmaste medarbetare. Jag måste känna ett 100-procentigt förtroende för honom. I den situation som nu uppstått så kan jag inte det. Då finns ingen annan utväg än att han får lämna sin tjänst, säger Anna Johansson till tidningen.

Rest för hundratals tusen

Sedan oktober 2014 har Bromander åkt på åtminstone 27 utlandsresor, ofta långt utanför Europa, för kostnader som uppgår till 829 000 kronor, skriver tidningen. Fyra andra statssekreterare på näringsdepartementet hade kostnader för mellan 39 000 och 171 000 kronor under samma period.

Bromander: ”Finns några felaktigheter”

Erik Bromander har själv sagt att ”rätt bedömningar görs i samband med bokningar av mina resor”. Därför begärde han själv att samtliga resor skulle gås igenom.

– Genomgången av mina resor som jag själv begärt – visar att det finns några felaktigheter. Det ber jag om ursäkt för. Självklart kommer jag att göra rätt för mig och betala tillbaka varenda krona, säger Bromander i ett pressmeddelande.

– Mitt agerande har dock påverkat förtroendet mellan mig och mitt statsråd. Hon måste kunna känna att hon har ett 100-procentigt förtroende för mig som sin närmaste medarbetare; varje dag, i varje fråga. Så är det tyvärr inte längre, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM