Skärp er Stockholm, det är ju bara snö

Det snöar i den stolta huvudstaden. 

En oerhörd händelse som snabbt blev en större nyhet än att Trump intar Vita huset. 

Här i norr följer vi dramat och är minst sagt förundrade.

Johan Håkansson

Som norrlänning är det onekligen lite lockande att vara hånfull i det här läget.

Med gapande munnar följer vi via diverse medier hur bilar snurrar runt i alla väderstreck, hur plogbilarna yrar omkring och hur precis hela Stockholm lamslås av något som kan beskrivas som en normal norrbottnisk vinterdag.

Folk tar sig ingenstans. De övernattar på jobben. Vädjar om båtskjuts. Lokaltrafiken ligger nere och längs vägarna står karavaner av övergivna fordon.

Visst, rekordsnö. Det snöar mycket. Vi fattar. Men det är ju inte så att vi diskuterar ett okänt väderfenomen.

Det har snöat förr. I tusentals år, faktiskt. Men trots dagens superteknik och meteorologer som kan förutse det mesta är det som att det kommer som en fullständig chock för Stockholm varje gång.

Beredskap? Vad är det?

Snöröjning? Vad fasen var det nu igen?

Vinterdäck? Äsch.

Herregud, vi diskuterar ju ofta Nato och vår försvarsförmåga – men vi kanske skulle börja här trots allt. Att lära oss hantera ett rejält snöfall först. Smid om svärden till plogbilar.

Ja, jag raljerar en gnutta – men det här är ju faktiskt allvarligt. Att vår största stad lamslås varje gång det snöar rejält är ju oacceptabelt. En skandal. Om vi bortser från det ekonomiska bortfallet av att folk inte kan jobba så kan ju faktiskt människor dö för att inte ambulanser tar sig fram.

Tänk er själva frustrationen om något allvarligt skulle hända dig eller en nära anhörig. Ni ringer SOS Alarm och får svar att ambulans är på väg. Det kan dock ta några timmar, för det snöar.

Jag har ett förslag.

Det finns ju faktiskt en möjlighet  att det kommer att snöa igen i Stockholm, även om ni inte tror det. Tills dess tycker jag det borde utarbetas en plan.

Stockholm kan med fördel skicka upp en delegation till Luleå. Här snöar det utav helvete precis vartenda år. För någon vinter sedan vräkte det ner en meter på några timmar. Men stan lamslås aldrig. Det finns en nämligen en beredskap, en perfekt fungerande jourlista. Så fort det kommer en snösmocka, en chocksnö eller en attackvinter så dyker plogbilar upp överallt och röjer undan snön på nolltid.

Vi visar gärna hur man gör.

Johan Håkansson

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Väder