Obama och Trump hade ”utmärkt samtal”

1 av 12

avChristoffer Nilsson

NYHETER

NEW YORK. I dag tog den sittande presidenten Barack Obama emot Donald Trump i Vita huset.

Trots den senaste tidens hårda angrepp från den blivande presidenten visade de upp en enad front efter mötet.

– Vi hade ett utmärkt samtal, säger Obama.

Barack Obama och Donald Trump träffades i Washington DC i dag efter en protesternas natt i USA.

Trump och hans familj lämnade New York för att ta privatplanet till huvudstaden. Under ett stort säkerhetspådrag fördes de sedan i en kortege till Vita huset.

Barack Obama tog emot den blivande presidenten i sitt arbetsrum, Ovala rummet. Mötet pågick i 90 minuter.

Enligt Donald Trump var det första gången som de båda möttes – och efteråt gjorde de båda sken av att de begravt stridsyxan.

– Vi diskuterade olika situationer: både underbara och svåra sådana. Jag ser väldigt mycket fram emot att ha att göra med presidenten i framtiden, inklusive att få råd, säger Trump efter mötet.

Uppmuntrad Obama

Barack Obama kallade samtalet för ”utmärkt”.

– Som jag sa i går är min högsta prioritet för de kommande två månaderna att se till att vår blivande president blir framgångsrik och jag har blivit väldigt uppmuntrad av intresset att arbeta med mitt team kring många av de frågor som det här fantastiska landet står inför, säger Obama.

Kallade Obama för IS grundare

Relationen mellan de båda har länge varit kylig. Donald Trump hävdade länge ogrundat att Barack Obama inte är född i USA, har kallat Obama för terrorsekten IS grundare och har gått till val med löfte om att slopa Obamas prestigeprojekt – sjukförsäkringsreformen Obamacare.

Obama har å sin sida kallat Trump för en ”olämplig president” men höll under onsdagen ett sansat tal där han uppmanade alla att komma ihåg att de först och främst är amerikaner.

– Det är ingen hemlighet att den valde presidenten och jag har våra olikheter. Men när jag tog över efter George W Bush hade vi också våra olikheter. Hans team var mycket professionellt, och vi kommer göra allt för att ge Donald Trump en bra start, sa Barack Obama.

Samtidigt som mötet pågick visade Michelle Obama runt den blivande första damen Melania Trump i Vita huset.

Vita huset släppte senare en bild som visade hur de pratade under en testund. Pressen släpptes inte in till deras möte.

Protester under natten

Torsdagens möte föregicks av en natt av protester mot Donald Trump i flera amerikanska städer.

De flesta var fredliga men ordningsmakten hade emellanåt svårt att kontrollera folkmassorna.

Några av av nattens mest uppseendeväckande exempel var i två kaliforniska städer: Los Angeles och Oakland. I Los Angeles eldade demonstranter upp en jättelik Donald Trump-avbildning utanför stadshuset och i Oakland skadades två poliser i samband med protesterna. Även två polisbilar eldades upp, skriver Washington Post.

Gripanden utanför Trumps lyxvåning

I New York greps 65 demonstranter för förargelseväckande beteende, uppger ABC New York. Några av demonstranterna klättrade upp i flaggstänger och eldade upp flaggor.

De flesta greps efter en lång protestmarsch utanför den valde presidentens fastighet Trump Tower – där Trumpfamiljen har en stor lyxvåning.

Demonstrationer hölls även i Washington DC där den sittande presidenten Barack Obama vid 17-tiden i dag, svensk tid, tog emot Donald Trump i presidentens arbetsrum Ovala rummet i Vita huset.

Det är det första steget i överlämnandet av makten inför Trumps tillträde som president den 20 januari 2017.

Elektorsrösterna är nyckeln – vi förklarar USA:s valsystem

 PLUS:  USA – efter valet