Kaylee, 17: Grät när jag vaknade till beskedet om Trump

avNivette Dawod

1 av 8

New York. USA:s muslimer och invandrare vaknade upp till en kommande president som förolämpat dem gång på gång.

– Vi hoppas att han visar tolerans för troende och för invandrare nu, sa Abdul Haqq på muslimska föreningen i New York.

– Jag grät när jag vaknade till beskedet att han blir president, sa 17-åriga Kaylee Ramirez.

Delstaten New York röstade visserligen på Hillary Clinton, men dess invånare vaknade precis som resten av USA i morse upp till en kommande president Donald Trump.

Reaktionerna lät inte vänta på sig.

– Jag hoppades till 100 procent att han skulle vinna! Min syster har bott här i 50 år, hon och hennes familj röstade alla på Hillary Clinton och kampanjade till och med för henne. Jag ringde henne imorse och hurrade och hon blev så sur på mig, sa taxiföraren Ali, som är muslimsk palestinier, som svar när vi frågade om dagsformen.
Den muslimska världen ville inte ha en kvinna som USA:s president, hävdade han.
– En kvinna kan inte styra ett land. Jag säger: Om Gud vill illa tillsätter han en kvinna som president. Bli inte sur nu, du som är kvinna, det här är bara min åsikt, fortsatte han.

Enligt Ali är det Hillary Clinton, Barack Obama och George W. Bush som ligger bakom skapandet av IS. Han kom till USA 1988 när Ronald Reagan var president.

– Då fanns det inget bättre land än USA, fritt från krig. Sedan kom fadern Bush och Bill Clinton och Bush den yngre och förstörde allt, judarna vann på det och det arabiska folket förlorade för allt, säger han, med hänvisning till den alltför vanliga starkt anti-semitiska myten om den judiska religionens inflytande över världen.

Han hoppas att Trump tillsätter den förre New York-borgmästaren Rudy Giuliani som justitieminiter:

– Varför inte? Han är en fantastisk man, jag gillar honom. När 11 september inträffade här sa han på tv att den som förolämpar muslimer bör få sex månader i fängelse utan rättegång.

Hillary Clinton var New Yorks senator då?

– Hon är en svag kvinna. Jag blev mycket besviken när jag hörde att hon kandiderade till president, det skulle ju bli samma som det alltid varit i USA med henne.

”Han kommer att bringa fred”

45-årige Ridial Sarr, som just avlagt bön vid den muslimska församlingen Islamic society of mid-Manhattan när vi träffar honom, säger att han inte får rösta eftersom han endast har uppehållstillstånd i USA, men att han hoppades på Trump som president hela tiden.

– Han kommer att avsluta krig och bringa fred i världen som president. Det blir väldigt enkelt för honom, USA är den som har makten, säger vi att det ska bli fred så kommer det att bli fred. Det är vad en världsledare kan göra.

Vad tänker du om hans förolämpande kommentarer om muslimer under valkampanjen?

– Det spelar ingen roll vad han säger. Det är bara ord, det betyder ingenting. Ibland säger människor saker som de inte kan kontrollera, men efter valet, nu när han bli president kommer vi att se en annan Donald Trump.

Även han tror att Clinton hade blivit "samma som Obama" som president.
– Med Trump som president kommer bra förändring att ske. Något bra kommer att hända. Det jag inte gillade med Obamas politik var krigandet.
Trump säger att han ska bomba skiten ur IS, tror du att det kommer att ske?

– Vi vill inte skapa fler problem. Dialog är bättre. Bomber kommer inte att lösa någonting, det har varit USA:s taktik sedan Bill Clinton var president. Jag hoppas att Trump skapar dialog, men jag tror inte att han kommer göra det. Men det blir i alla fall något annat än Clinton.
Abdul Haqq, talesperson för den muslimska församlingen där han arbetar, berättar att både republikaner och demokrater kommer till samlingslokalen, belägen i centrala Manhattan. Han betonar att platsen välkomnar alla muslimer och alla olika politiska åskådningar.
– Vi accepterar folkets val och tror att allt ligger i Allahs händer. Jag trodde, med tanke på den mediala bevakningen, att USA skulle få en annan president, men det här var Allahs vilja och vi hoppas att Donald Trump kommer att ta goda beslut.

Hur tänker du kring Trumps hatiska kommentarer om muslimer och invandrare under valrörelsen?

– Församlingen hoppas att han kommer att visa tolerans för troende människor och för invandrare. Vi hoppas att han tar goda råda från människor som influerar honom.

Inga starka reaktioner

Han hade dagen efter valet inte märkt av några starka reaktioner från besökare i församlingen, antalet människor som kom för att be var ungefär som vanligt, reflekterade han.

Bara några kvarter bort, utanför Donald Trumps skyskrapa Trump tower, höll besvikna New York-bor fredliga protester mot valresultatet.

17-åriga juriststudenten Kaylee Ramirez fick tillåtelse av sina föräldrar att prata med Aftonbladet om varför hon skrivit "Welcome to Ameri-KKK-a", med hänvisning till vit makt-rörelsen Ku Klux Klan:

– Jag skrev det efter att ha sett hur många delstater och människor som stödjer Donald Trump. Efter vad han sagt om kvinnor, mexikaner, invandrare och afroamerikaner, så känns det som om vit makt-rörelsen vaknar till liv nu. Det känns otroligt hur långt det här landet kommit och att vi nu går bakåt när vi valt den här mannen som president.
Kaylees familj kommer från Mexiko och Venezuela. Hon bor med sin mamma i Queens, samma område som Donald Trump växte upp i.

– Jag försöker att inte tänka på det. Queens är en underbar plats med fantastisk kultur. Jag vet vad mitt Queens står för, han är definitivt inte del av att vara en Queensbo.
Hur kändes det att vakna i morse?
– Min mamma var förkrossad. Jag har aldrig varit så besviken över att vara amerikan, jag grät när hon berättade att Trump vunnit. Jag tänkte på mina muslimska vänner, på mig själv som latina, på min familj som är invandrare. Jag tänkte på funktionshindrade, på HBTQ-communityt, på afroamerikaner, och hur det kommer att påverka oss. Och på ekonomin, våra internationella relationer med länder runt om i världen.

Hon är besviken på USA, säger hon:

– Jag trodde att USA var "the land of the free", ett land där vi inte dömer någon utifrån hudfärg, och som latina och kvinna känns det äckligt att någon som kallar mitt folk, mexikaner, kriminella och våldtäktsmän och beskylls för sexuella övergrepp kan ta makten i Vita huset. Det är helt orimligt.

Vad tänker du om framtiden?

– Jag vet inte, jag tror att det kommer att bli fruktansvärt. Jag försöker tänka positivt, men av någon anledning ser jag bara honom framför mig och allt han sagt att han ska göra. Även om många säger att Trump inte kommer att göra allt han sagt under valrörelsen så har han kongressen med en republikansk majoritet med sig. Jag är orolig för USA:s framtid.

Elektorsrösterna är nyckeln – vi förklarar USA:s valsystem

 PLUS:  USA – efter valet

ARTIKELN HANDLAR OM