Utnyttjar unga som arbetskraft – Sofia fick lön i hö

Av: Simon Krona

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

När Sofia Gunnarsson skadade sig på sitt jobb i ett stall stod hon helt utan försäkring.

Hon hade nämligen inte fått betalt i pengar, utan fick i stället lön i form av hö, boende och stallplats.

– Jag vet inte om jag någonsin kommer att kunna jobba eller plugga, säger hon till SVT:s undersökande program ”Dold”.

Det var för sju år sedan som Sofia Gunnarssons liv förändrades helt och hållet. Hon hade precis hoppat upp på hästen när den plötsligt ramlade bakåt. Sofias huvud tog emot smällen och trots att hon hade hjälm på sig fick hon en akut hjärnskada med blödningar i hjärnan och nervskador.

När hon vaknade flera veckor senare var hon halvsidigt förlamad – och oförsäkrad. Hon hade nämligen inte fått betalt i pengar för sitt arbete. Istället fick hon betalt i form av boende, hö och en stallplats åt sin häst, vilket inte är sjukinkomstgrundande.

Vill betala lönen svart

Liknande upplägg förekommer på flera håll inom hästbranschen, avslöjar SVT Dold. När reportern Frida Björk ringde upp arbetsgivare som annonserat att de söker personal erbjöd sig flera av dem att betala ut lönen svart.

– Alltså vi har inte skrivit några avtal innan, säger en arbetsgivare.

– Vi kan betala vitt, absolut. Då blir det kanske lite mindre för då kostar det ju mer. Då ska man lägga på arbetsgivaravgifter och så, säger en annan.

Reportern: Så om man vill ha det svart går det bra?

– Ja, det gör det.

En tredje arbetsgivare säger att det inte rör sig om ”ett riktigt jobb”.

– Det är mer ett extrajobb. Om man nu vill ha ett extrajobb, eller om man vill ha sin häst i stallet.

Lider fortfarande av sina skador

Än i dag lider Sofia Gunnarsson av sina skador. Hon är bland annat mycket svag i vänsterarmen och har konstant dubbelseende.

– Jag vet inte om jag någonsin kommer kunna jobba eller plugga, säger hon i programmet.

Lyckligtvis löste sig den ekonomiska biten till slut.

Efter att ha fått sin tidigare arbetsgivare att skriva på ett intyg om att hon faktiskt arbetade där och räknat ihop värdet av förmånerna fick hon rätt till livränta som hon i dag kan leva på.

Nu vill hon uppmana hästbranschen till bättring.

– Det måste vara möjligt att jobba i stall under vettiga förutsättningar. Det måste finnas försäkringar och man måste få betalt i pengar så att man har rätt till sjukersättning, säger Sofia Gunnarsson.

Arbetsmiljöverket inledde förra året en granskning av hästnäringen, och kom fram till att stallmiljön är riskfylld. Behoven av fler inspektioner, där säkerhet och arbetsmiljö för unga har varit i fokus, bedömdes som så stora att granskningen kommer att forsätta de närmaste två åren.

Fotnot: Del 1 i reportaget ”Hästjobb” publiceras i SVT Play tisdagen den 17 maj. Reportaget kommer även att sändas i SVT2 senare i vår.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN