Norsk gisslan ber för sitt liv

Foto: Ricardo Marquez, generaldirektör för Filippinernas nationella polis, läser ett gemensamt uttalanda från militären och polisen efter att kanadensaren John Ridsdel mördades av Abu Sayyaf-gerillan.
NYHETER

Islamistiska extremister i Filippinerna har lagt ut en ny video som visar hur den norrman som sitter gisslan ber för sitt och sina medfångars liv och säger att de kommer att dödas om inte den begärda lösesumman betalas.

Videon som lagts ut på nätet, som tidningen Nettavisen var först att rapportera om, visar hur norrmannen vädjar till myndigheter i Norge, Kanada och Filippinerna att ta kontakt och betala lösesumman. I videon vänder sig gruppen också till Filippinernas nyvalde president Rodrigo Duterte.

Abu Sayyaf-gerillan, vars ledare svurit trohet gentemot den extremistiska jihadiströrelsen IS, kräver motsvarande 175 miljoner kronor.

Norska utrikesdepartementet känner till den nya videon, men vill inte göra några kommentarer.

– Vi arbetar för att bidra till bästa möjliga lösning i det här fallet. Det viktigaste för oss är gisslans liv och hänsyn till de anhöriga, säger Rune Bjåstad vid UD:s presstjänst till nyhetsbyrån NTB.

Dödade gisslan i april

De tillfångatagna tros finnas i området Patikul på ön Jolo.

I april mördades kanadensaren John Ridsdel efter det att tidsfristen för att betala lösesumman för honom löpt ut.

Han togs som gisslan tillsammans med norrmannen, en filippinsk kvinna och en annan kanadensisk man i september 2015.

Gruppen ägnar sig enligt experter huvudsakligen åt kidnappningar för att få lösesummor.

TT-Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM