Skatteverket kräver Wallenbergs bolag på hundratals miljoner

1 av 2
NYHETER

Ett av Sveriges mäktigaste ägarbolag, Investor, har fastnat i en skatterazzia.

Det är ett av bolagen som blivit upptaxerat med över en miljard kronor och nu kräver ägarna en förklaring, avslöjar SVT Nyheter.

Investor kontrolleras av familjen Wallenberg.

Enligt SVT har både Investor och och Mölnlycke Health Care, som man investerade i 2007, undvikit att betala skatt för vinsterna som Mölnlycke har gjort. Genom så kallade räntesnurror har båda bolagen betalat inget eller mycket lite i bolagsskatt.

Det underkänns nu av Skatteverket som kräver att Investor ska betala skatt på 240 miljoner kronor.

– Det är på grund av att deras ränteavdrag inte följer reglerna enligt 2013 års ränteavdragsregler, säger Tomas Algotsson, enhetschef på Skatteverket.

”Låter inte juste”

Något som bekymrar Investors största aktieägare AMF och Alecta.

– Det låter inte som ett juste företag, men de har väl utnyttjat de skattelagar som sätts av regering och riksdag. Sedan kan jag tycka att det inte är juste i slutändan, säger Anders Oscarsson som är ägaransvarig på AMF, till SVT Nyheter.

Överklagat beslutet

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt tycker att det är utmärkt att Skatteverket agerar mot Investor.

– Det är viktigt att hålla efter de här företagen som ägnar sig åt avancerad skatteplanering och det är också viktigt att täppa till hålen i skattelagstiftningen. Bolagsskatten är orättvis. Många mindre bolag betalar mycket skatt medan många av de stora jättarna betalar nästan ingenting alls, säger han till TT.

Familjen Wallenberg kontrollerar en stor del av Sveriges näringsliv genom investmentbolaget Investor. Bolaget är storägare i bland andra Astra Zeneka, ABB, Atlas Copco, Electrolux, Ericsson, SEB, Husqvarna och Nasdaq.

Investor har överklagat beslutet till förvaltningsrätten.