EU säger ja till inre gränskontroller – i ett halvår

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:
Gränskontroller på Öresundsbron.
Foto: KRISTER HANSSON
Gränskontroller på Öresundsbron.

EU-kommissionen godkänner de inre gränskontroller som bland annat Sverige infört. Men om ett halvår ska läget återgå till det normala.

Det framgår av ett beslutsutkast, som sajten Politico läst.

I ytterligare sex månader framöver kommer EU-kommissionen låta Sverige, tillsammans med ytterligare fyra EU-länder, att ha kvar de inre gränskontrollerna.

Det officiella beslutet väntas komma under onsdagen. Men sajten politico.eu har tagit del av ett utkast, och där framstår saken som avgjord.

Kommissionen kräver dock att kontrollerna övervakas regelbundet.

”Gränskontrollerna ska vara riktade och begränsade i omfattning, frekvens, plats och tid. Det ska styras av vad som är helt nödvändigt för att bemöta ett allvarligt hot, trygga den allmänna ordningen och den inre säkerheten”, heter det i utkastet.

Måste visa id

Det var den 12 november i fjol som Sverige införde gränskontroller. Bakgrunden var att Migrationsverket menat att kontroller var nödvändiga för att hantera det stora antalet flyktingar.

Sedan kontrollerna infördes måste alla som reser in i Sverige via framförallt Öresundsbron och Trelleborgs färjeläge identifiera sig med pass, nationellt id-kort eller körkort.

Flera länder

Förutom Sverige har även Frankrike, Tyskland, Belgien, Österrike och Danmark infört gränskontroller.

Nu väntas dock alltså EU-kommissionen kräva att kontrollerna slopas senast till årsskiftet.

Publicerad: