Glassigt vårväder på ingång

NYHETER

SMHI: Temperaturer på över 20 grader

1 av 2

Vi går mot varmare tider.

Redan i dag sveper värmen in söderöver och till ­nästa helg kan vi räkna med 20-21 grader ända upp i mellersta Sverige.

– En föraning om sommar, ­säger Lisa Frost på SMHI.

Foto: Värmen sveper in över landet och till nästa helg kan vi vänta oss temperaturer som går upp över 20-strecket på flera håll.

Ömsom sol, ömsom regn. ­Helgen har bjudit på omväxlande väder i vårt avlånga land. Men regnmolnen har gjort sitt och i dag ska det bli uppehåll i hela landet med rätt goda chanser till sol.

– Ja, vi har betydligt varmare luft som letar sig in nu över Östra Göta­land och Östra Svealand, ­säger meteorolog Lisa Frost på SMHI.

Bortsett från ett regnområde som passerar över landet under tisdag och onsdag räknar hon med att vädret ska stabiliseras i och med ett högtryck som växer in söder­ifrån.

– Från torsdag kan vi räkna med ett mer högtrycksbetonat väder med sol och temperaturer på över tjugo grader, säger hon och räknar inte med andra moln än höga tunna­ slöjmoln, säger Lisa Frost.

Varmt på flera håll

Står sig prognosen kommer ­temperaturen alltså jobba sig uppåt rejält i veckan.

Från runt 15 grader i södra halvan av landet och cirka 10 grader i norr till över 21 plusgrader på ­flera håll nästa helg.

Varmast blir det i Halmstad, Trollhättan och Eskilstuna där värmen kan toppa på 21 grader efter nästa helg. Andra orter som kan räkna med 20 plusgrader flera ­dagar i sträck är Lund, Uddevalla, Borås, Skövde, Köping och Örebro.

Norrland får ta smällen

Värre är det i Norrland där man får ta konsekvenserna av ­högtrycket som pressar på söderifrån och tvingar lågtrycken att ta en nordligare bana.

Det innebär ostadigare väder med mer moln och tidvis regn och temperaturer runt 7-10 grader längst upp i Arvids­jaur, Gällivare och Kiruna.

ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Väder