Mer bakterier på en läskburk än en toasits

Foto: Tommy Mardell.
Undersökningen visade att läskburkar kan vara värre bakteriehärdar än toaletter.
NYHETER

En helt vanlig läskburk kan vara en större bakteriehärd än en toalettsits.

Det visar en ny australiensisk undersökning.

Den australiensiska nyhetssidan News har gjort en undersökning av antalet bakterier på helt vanliga vardagsföremål. Undersökningen har gjorts med hjälp av en grupp experter och en egenframtagen skala för att avgöra bakteriemängden på de olika föremålen.

Skulle stängas ner

Om föremålet fick över 30 poäng på skalan definierades det som smutsigt och om det fick mellan 150 och 300 poäng bör man börja oroa sig.

Undersökningen visar att många föremål vi kommer i kontakt med dagligen, så som handtag på tåg och bussar, badrumsdörrar, knappar på bankomater och övergångsställen har så mycket bakterier på sig att de skulle stängas ner av en hälsoinspektör om de fanns i en mataffär eller på ett sjukhus.

”Renare att dricka ur toaletten”

Men det riktigt överraskande med undersökningen var hur många bakterier det finns på en helt vanlig läskburk. En toalettsits fick 984 på experternas skala, medan en burk bubbelvatten fick 1 146.

En av experterna i testet var Jake Tyson, chef för städfirman Earth Ecco.

– Jag inser nu att det hade varit renare för mig att dricka vatten direkt ur toaletten än ur en burk, säger han till News.

Medan Australiens ledande städexpert Shannon Lusch var mindre chockad.

– Jag har aldrig druckit direkt ur burken utan använder ett sugrör. Burkarna drar på sig en massa bakterier under transport och hantering av andra, säger hon till News.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hälsa