Därför vill Trump stoppa invandringen

1 av 2
NYHETER

Tillträdande presidenten Donald Trump har utsetts till årets person av Time magazine. I intervjun med tidsskriften förklarar han varför han till varje pris vill stoppa den illegala invandringen: de våldsamma sydamerikanska gatugängen.

– De mördar och våldtar alla de kan. De är här illegalt. Och de är slut, säger han.

Donald Trump pryder omslaget på Times "Person of the year"-utgåva. Under intervjun med en av magasinets reportrar lämnar han rummet en stund. Han kommer tillbaka med ett nummer av dagstidningen Newsday – en lokaltidning på Long Island i delstaten New York.

För att visa varför kampen mot illegal invandring är så viktig för honom bläddrar han fram en artikel om det våldsamma gatugänget MS-13. Artikeln handlar om morden på fem tonåringar som gänget misstänks för.

”De kommer från Centralamerika”

MS-13 har sina rötter i El Salvador och har kopplats till 30 mord på Long Island sedan 2010, skriver nyhetsbyrån AP.

– De kommer från Centralamerika. De är tuffare än någon annan som du någonsin har mött, säger Donald Trump till Time och fortsätter:

– De mördar och våldtar alla de kan. De är här illegalt. Och de är slut.

Donald Trump vill kraftigt begränsa invandringen till USA och har bland annat planer på att bygga en mur längs gränsen mot Mexiko samt utvisa papperlösa.

Har rört upp känslor

Uttalandet i Time har rört upp känslorna bland invånare med invandrarbakgrund på Long Island. Det finns en oro över att Donald Trumps hårda nypor ska drabba alla med utländsk härkomst och inte bara brottslingar, skriver AP.

– Det är inte en bra sak. Jag vet inte varför han pekar ut Long Island. Hela invandrargemenskapen är skräckslagen. Det pågår en granskning som drabbar alla, även vanliga hederliga medborgare, de kommer att känna sig utsatta, säger Maryann Sinclair Slutsky, chef för gruppen Long Island Wins som kämpar för immigranters rättigheter, till nyhetsbyrån.

”Invånarna förtjänar det”

Sheriffen Vincent DeMarco ansvarar för utredningen av en rad mord som kopplas till MS-13 i staden Brentwood. Enligt honom råder det inga tvivel om att gänget rekryterar unga personer som tagit sig in i landet illegalt.

– Jag tror inte någon skulle motsätta sig om den tillträdande presidenten och departementet för inrikes säkerhet skulle rensa bort illegala invandrare som är med i gäng från gatorna i Brentwood. Jag tycker att invånarna förtjänar det, säger han till AP.