Kvinna i 50-årsåldern erkände gammalt mord

1 av 2
NYHETER

En kvinna i 50-årsåldern kom i veckan in på polishuset på Kungsholmen i Stockholm – och erkände ett 22 år gammalt mord.

Enligt åklagaren avskrevs dödsfallet som ett självmord 1994 men nu har utredningen tagits upp igen.

– Personen har kommit in till polisen och velat lätta sitt samvete efter alla de här åren, säger åklagare Nils Lundberg.

Kvinnan kom in på polisstationen på Kungsholmen i Stockholm i torsdags och berättade att hon mördat en person i Södertälje för 22 år sedan.

– En person har frivilligt gått in till polisen och säger sig ha tagit livet av en person 1994, säger åklagaren Nils Lundberg.

I ett tidigt skede avskrevs dödsfallet som ett självmord – men efter kvinnans bekännelse har utredningen återupptagits med rubriceringen mord.

Detaljerade uppgifter

Kvinnan anhölls samma dag som hon anmälde sig själv till polisen och förhördes senast i dag av polis.

– Den här personen har lämnat så detaljerade uppgifter att man inte hade någon anledning att tro att personen är psykiskt instabil eller påverkad av något så man tog uppgifterna på allvar och det togs ett anhållningsbeslut på torsdagskvällen, säger Nils Lundberg.

Under fredagen arbetade polisen med att lokalisera utredningen som påbörjades i slutet av 1994. Enligt Nils Lundberg tog det viss tid att hitta handlingarna i polisens arkiv eftersom kvinnan som erkänt mordet inte hade efternamnet på offret i fråga.

– Man ägnade fredagen åt att försöka kolla upp de här uppgifterna och fick träff på den här polisanmälan och fick då reda på exakt vad offret hette och obduktionsprotokollet. Och även dödssättet stämde, säger Nils Lundberg.

Sitter i arresten

Han berättar att rättsläkarens primära slutsats var att offret dött till följd av självmord. Mot den bakgrunden lades polisutredningen om dödsfallet ner.

– Men det fanns också utrymme för att det inte var ett självmord kan vi säga nu med de här nya uppgifterna, säger Nils Lundberg.

Enligt Länstidningen Södertälje är kvinnan boende i södra Stockholm. Hon befinner sig just nu i arresten i Flemingsberg i södra Stockholm och häktningsförhandling väntas hållas under söndagen.

– Nu kommer vi att naturligtvis kontrollera de här uppgifterna väldigt noga och sedan kommer det att ske ytterligare förhör och försök att rekonstruera vad som kan ha hänt den där dagen för 22 år sedan, säger åklagaren Nils Lundberg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott