Mehmet Kaplans skandalmiddag

Israels ambassadör: ”Djupt antisemitiskt”

Av: 

Linnea Järkstig

Niklas Svahn

NYHETER

Israels ambassadör i Sverige, Isaac Bachman, säger att Mehmet Kaplans jämförelse mellan israeler och nazister är ”djupt antisemitiskt”.

– Jag känner mig inte bekväm med en minister som har en sådan subjektiv, ensidig åsikt, säger Bachman.

Samtidigt rasar förintelseöverlevaren Emerich Roth, 91, mot bostadsministern.

– Det är inte första gången sådant här händer, säger han till Aftonbladet.

Bostadsminister Mehmet Kaplan är i blåsväder igen. Den här gången har han i ett videoklipp från 2009 jämfört Israels agerande mot palestiner med hur nazister behandlade judar på 30-talet.

– Han är antisemit, punkt slut, säger Emerich Roth och poängterar att det enda man kan göra är att försöka reagera vid sådana här tillfällen.

Emerich Roth har i 25 år åkt runt i Sverige och föreläst om hatet och våldet. Han berättar själv om de fasansfulla grymheter han själv har upplevt.

Nu är han besviken på hur Mehmet Kaplan tidigare uttalat isg.

– Han ska inte vara någon slags minister. Men jag är förvånad över att någon överhuvudtaget är förvånad över sådant här.

”Ej bekväm med en sådan minister”

Israels ambassadör i Sverige, Isaac Bachman, säger till Aftonbladet att jämförelsen är ”hemsk”.

– Som en ambassadör så vill jag inte inte lägga mig i administrationens beslut, men jag känner mig inte bekväm med en minister som har en sådan subjektiv, ensidig åsikt som också är djupt antisemitisk.

Bachman tror inte att detta är enda gången som Kaplan uttalat sig på liknande sätt.

– Jag vet inte vad annat han har sagt som inte är avslöjat. Jag antar att en sådan minister som har en sådan inställning kan ha sagt andra saker i samma linje, säger Isaac Bachman som nu vill se svenskarna ta ställning till om Kaplan är acceptabel som minister eller inte.

Ambassadören har än så länge inte sagt att uttalandet kommer att föranleda protester men att Israel kommer att framföra sin åsikt.

– Inom den regelbundna dialogen med Sverige kommer vi att uttrycka vårt missnöje, säger Isaac Bachman.

”Han bör inte sitta kvar”

Micael Bindefeld, som driver en stiftelse mot antisemitism, är också mycket upprörd över uttalande ministern har i bagaget.

Han ansåg redan att ministerns middag med högerextrema var ”en droppe för mycket” och nu tycker han att det är dags för Stefan Löfven att ta sitt ansvar och ”gå från ord till handling”.

– Vår statsminister bör ta ansvar, han bör inte sitta kvar i regeringen efter det här. Med ett sådant citat i bagaget borde han aldrig ha blivit statsråd, för så allvarligt är citat, säger han.

Extra allvarligt är uttalandet som bostadsministern gjorde i videoklippet eftersom han använder en retorik som är vanligt förekommande i arabvärlden, enligt honom.

– Det här är något av de mest fasansfulla man kan säga. Det här är en del av en antisemitisk retorik som är relativt vanligt förekommande i många arabländer och det gör det allvarligare att det uttalas av ett svenskt statsråd.

Moderatern: ”Allvarligt”

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé säger i en kommentar till Aftonbladet att uttalandet ”skadar bilden av Sverige”.

– Det som är viktigt nu är att statsministern klargör den svenska ståndpunkten och förtroende för Kaplan. Stefan Löfven har nu suttit tyst och det förvärrar situationen ytterligare.

Vad säger du om att uttalandet gjordes 2009, för sju år sedan?

– Det är ju ett uttalande som gjorts när han var riksdagsledamot och det i sig är ju tillräckligt allvarligt. Det här kopplas ihop med ett mönster av andra händelser som är anmärkningsvärda. Nu har ju regeringen redan haft bekymmer med uttalande från utrikesministern som varit till vår nackdel med Israel, säger Tomas Tobé.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Mehmet Kaplans skandalmiddag

LÄS VIDARE

Kaplans skandalmiddag – detta har hänt

ÄMNEN I ARTIKELN

Mehmet Kaplans skandalmiddag

Emerich Roth

Mehmet Kaplan