Hunden lugnar barn med tandläkarskräck

1 av 4 | Foto: Pediatric Dentistry of Northbrook/Facebook.
Sexåriga vårdhunden Jo Jo extraknäcker som tandsköterska.

avMarielle Theander Olsson

NYHETER

Många är rädda för tandläkaren. Men på en barnklinik i Illinois har man hittat en annorlunda lösning för att lugna patienterna. Där jobbar golden retrievern Jo Jo – världens kanske sötaste tandsköterska.

Sexåriga golden retrievern Jo Jo är en vårdhund tränad för att kunna lugna och ge stöd åt människor. De senaste åren har hon arbetat regelbundet som tandsköterska på barnkliniken i Northbrook i Illinois, skriver den brittiska tidningen Metro.

Hennes roll på arbetsplatsen är så viktig att hon till och med listas som personal på klinikens hemsida.

Det var hundföraren Lynne Ryan som fick idén att hunden kunde göra skillnad för barn som går igenom en behandling och är rädda för tandläkaren.

– Jo Jo var tvungen att tränas för att bli van alla olika ljud på en tandklinik, som ljudet av borren och sugen. Men nu hoppar hon upp i stolen och vilar sig i barnens knän, säger Lynne Ryan till den lokala tidningen Daily Herald.

Har gjort stor skillnad för barnen

Personalen menar att Jo Jo har gjort stor skillnad för de oroliga patienterna.

– Många gånger hade de här patienterna behövt lustgas eller andra lugnande medel för att slappna av. Men när Jo Jo kommer in med dem och sitter i stolen blir de tröstade. De kan sitta och klappa henne medan de får tänderna rengjorda, säger Veronica Rentiera, som arbetar på kliniken, till djursidan The Dodo.

Och Jo Jo själv verkar trivas utmärkt med sitt jobb.

– Hon älskar att komma hit. Hon är väldigt tränad och vet vad hon gör. Vi har så mycket nytta av henne, säger Veronica Rentiera.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hundar