Förklarar Falluja fritt från IS

NYHETER

IS-fästet Falluja i Irak har frigjorts från terrorsektens grepp, uppger irakiska styrkor enligt AP.

Detta efter en månads militär offensiv i fästet.

– Operationen är klar och staden är befriad, säger generalen al-Saadi.

Irakiska arméns och olika shiagruppers gemensamma offensiv har pågått mot IS-fästet Falluja i ungefär en månad. För drygt tio dagar sedan gick trupperna in i de centrala delarna av staden och i dag kunde man återta det nordvästra området al-Juan, som var IS sista fäste, rapporterar AP.

– Operationen är klar och staden är befriad, säger Abdul-Wahad al-Saadi, befälhavare i irakiske armén.

Kontrollerat sedan 2014

Redan för en dryg vecka sedan hävdade Iraks premiärminister Haider al-Abadi att slaget om Falluja var vunnet, men trots det har striderna pågått mellan IS och de regerinstrogna styrkorna. Omkring 1 800 IS-anhängare har dödats i striderna.

Tiotusentals människor ska ha försökt fly Falluja under striderna och flera ska ha drunknat i samband med att de försökt ta sig över floden Eufrat, meddelar al-Saadi.

– Vi gratulerar det irakiska folket och befälhavaren... och förklarar Falluja-striden över, säger han i irakisk tv.

Falluja har kontrollerats av IS sedan januari 2014.

”Innebär inte att IS försvinner”

Samuel Bergenwall, säkerhetspolitisk forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), säger att Fallujas fall är ännu ett nederlag för IS. Men IS kontrollerar fortfarande flera betydelsefulla områden i västra och norra Irak. Bland annat kontrollerar terrororganisationen landets näst största stad Mosul.

– Men bara för att man förlorar städer betyder det inte att man försvinner som organisation. De skulle nu kunna ändra strategi och övergå till en terrororganisation snarare än att hålla territorium, säger Bergenwall till TT.