"Vet inte om jag vågar gå ut"

1 av 16
NYHETER

Flera turister som Aftonbladet pratat med vittnar om ett Thailand i chock.

Många oroar sig även för vad som kommer att hända framöver.

– Det känns som att det råder undantagstillstånd. Allt är stängt och ingen syns ute på gatorna. Polisen säger även att man ska hålla sig inomhus, säger Pelle Andersson.

Foto: PRIVAT
Pelle "Badis" Andersson är orolig för vad som kommer att hända med turismen i Thailand framöver.

Pelle "Badis" Andersson, 69 år, har bott i Thailand de senaste fem åren. Han var precis på väg att köpa en kaffe på Seven Eleven i Hua hin när han hörde en av bomberna detonera bara 150 meter från honom.

– Det lät som att man släpper något jättetungt rakt ned på jorden. Jag blev riktigt skraj och tänkte att nu kan det smälla var som helst.

När han kom fram till platsen där bomben exploderat var det fullt med skräp. Pelle beskriver scenariot som en film.

– Allting stod still, människor, bilar och cyklar. Runt 200 människor bara stod och tittade. Alla var chockade.

”Alla är väldigt chockade”

Enligt Pelle detonerade bomben i ett område där många turister bor i olika lägenhetshotell. I dag är området, som vanligtvis är fullt med folk, helt öde.

– Det känns som att det råder undantagstillstånd. Allt är stängt och ingen syns ute på gatorna. Polisen säger även att man ska hålla sig inomhus. 

Enligt Pelle finns det stor risk att bomberna kan komma att påverka landets turismnäring.

– Jag har lärt känna mycket folk härnere och de är alla väldigt chockade och upprörda. De fattar att det är kört för dem. I en ort som Hua Hin lever jättemånga på turism och hotell och de är därför väldigt sårbara nu.

För Pelle, som vanligtvis brukar gå ut och äta lunch, kan rutinen komma att ändras framöver. 

– Det känns olustigt och otrevligt det här. Jag vet inte riktigt om jag vågar gå ut nu, eller var jag kan gå med tanke på att bomben smällde så nära mig.

Polis och militär

Även Jan Andersson från Stockholm befinner sig just nu i Hua Hin på semester. Lyckligtvis var han och familjen inte i närheten av explosionerna men berättar att de varit i trakterna bara några timmar innan.

– Vi hade småbarn i sällskap och hade passerat där bara några timmar innan det small. Vi tog även bussen från klocktornet igår morse. Vi hade först ingen aning om vad som hänt utan fick beskedet först när folk hemifrån började skicka sms och fråga om vi var okej.

Även om Jan Andersson inte har varit i närheten av centrum i dag så säger han att mycket polis och militär vistas i området och att stämningen efter dåden är påtaglig även dagen efter.

– När vi skulle handla på vår lokala mataffär några kilometer från huset såg vi att både militär och polis hade samlats vid en parkering där det låg ett främmande föremål som de sedan sprängde. Jag tror att de misstänkte att det var någon form av bomb.

”Obehagligt”

För Jan Andersson, som besökt Thailand de senaste tio åren, hade explosionerna likväl kunnat inträffat när de befann sig i området.

– Det känns obehagligt då detta är platser vi dagligen passerar. Jag vet att det förekommit oroligheter i de södra delarna men inget man tänkt skulle kunna hända här då det alltid känts så tryggt. Även thailändarna jag träffat är skärrade.

ARTIKELN HANDLAR OM