Ungersk asylvägran "oacceptabel"

Foto: TT/Arkivbild
Flyktingar värmer sig vid Ungerns gräns i förhoppning om att bli insläppta.
NYHETER

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) kallar upp Ungerns ambassadör för att protestera mot att landet vägrar ta tillbaka asylsökande.

– Det är ett oacceptabelt agerande, säger Johansson.

Under fjolåret kom många flyktingar till Ungern som första EU-land. Enligt den så kallade Dublinförordningen är det därför också Ungern som ska pröva deras asylansökan, men nu har landet satt stopp för att ta emot asylärenden enligt förordningen.

Tidigare har Migrationsverket inte velat skicka tillbaka asylsökande till Ungern med hänvisning till bristande rättssäkerhet.

– Jag fick då ett brev från den ungerske justitieministern som hävdade att det visst var säkert. Jag svarade då, ok, men då måste ni ta emot dem också. Och nu får vi veta att de inte tänker göra det. Det är dubbla budskap, säger Morgan Johansson.

Gemensamma regler

Johanssons uppfattning är att det är ett oacceptabelt agerande.

– Alla EU-länder måste följa de gemensamma reglerna, annars kan man inte vara med.

– Jag kommer att kalla upp den ungerska ambassadören nästa vecka och framföra detta. Jag kommer också att tillskriva EU-kommissionen och begära att den agerar, säger han.

Enligt Johansson är det svårt att föra en dialog med Ungern om problemet. När Sverige för en månad sedan fick vetskap om hur Ungern tänkte agera, så begärde han vid ett ministerrådsmöte att få träffa den ungerske justitieministern.

Ny situation

– Det ville han inte, vilket jag aldrig varit med om. Det tyder på att de vet om att de gör fel, säger Morgan Johansson.

Han tänker även ta upp frågan med de nordiska kollegorna, eftersom det inte bara är Sverige som berörs.

– Det är en ny situation som uppkommit som inte inträffat tidigare, att ett land inte följer sina skyldigheter i förordningen, säger Martin Lindén, chef för Dublinenheten vid Migrationsverket, till Ekot i Sveriges Radio.

I dagsläget finns 1 061 personer i Sverige som fått besked att de ska skickas tillbaka till Ungern för att få sin ansökan prövad där.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM