Experterna om Trump: ”Han bara hittar på”

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Donald Trump är en notorisk lögnare.

Det anser de amerikanska professorerna Douglas Brinkley och Theda Skocpol.

Professor Erik Åsard håller med – men tror inte att den republikanske presidentkandidaten kan hjälpa det.

– Han är bara sig själv, oförblommerat, säger han.

Republikanen Donald Trump, 70, har haft en tuff vecka. Bland annat har president Barack Obama kallat honom "olämplig som president" och den tidigare CIA-chefen Michael J Morell benämnt honom som ett hot mot rikets säkerhet.

Nu beskriver Douglas Brinkley, professor i historia vid Rice University och presidentkännare, Donald Trump som en inbiten lögnare – faktiskt värst någonsin när det gäller betydande presidentkandidater.

– Vi har i amerikansk historia aldrig tidigare sett en betydande presidentkandidat som fabricerar fakta med samma ihärdighet som Donald Trump, säger professorn till Huffington Post.

– Han hittar helt enkelt bara på saker.

”Trump ljuger konstant”

Nyligen ljög Donald Trump om att den amerikanska professionella fotbollsligan NFL skulle ha skickat ett brev till honom angående att höstens debatter med Hillary Clinton krockar med matcher.

Donald Trump har även slirat på sanningen när det gäller en video som han påstod föreställde en fångutväxling, när det i själva verket var iranska tjänstemän som lastade ur ett flygplan med kontanter, som USA betalat tillbaka för en gammal oavslutad vapenaffär.

Pulitzerbelönade Politifact kartlägger sanningshalten i politikernas utsagor. Just nu är 53 procent av det Hillary Clinton säger helt sant, medan samma siffra för Donald Trump är 8 procent.

– Trump ljuger konstant och skamlöst. Jag tycker verkligen att han är i en klass för sig, inne på ett helt nytt område, säger Theda Skocpol, myndighets- och sociologiprofessor vid Harvard, till Huffington Post.

Har att göra med temperamentet

Republikanerna attackerar gärna Hillary Clinton för hennes problem med sanningen, men har det svårt när deras egen kandidat är som han är.

– Vad ska jag säga? Vi valde en sagoberättare som presidentkandidat. Det går inte att bortförklara, säger en anonym företrädare för partiet till Huffington Post.

Erik Åsard, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, håller med sina amerikanska kolleger.

– Han ljuger dagligen. Jag tror mer det har att göra med hans temperament, hans person. Det är en relativt åldrig man det här och han ändrar sig inte bara för att att han går från fastighetsmagnat till politiker, säger han.

Enligt honom har Donald Trumps rådgivare antagligen ett tufft jobb.

– Han uppträder i politiken som han gör i styrelserummet, domderar och trampar på andras tår utan att bry sig om verkningarna. Det ligger ingen beräkning bakom, han är bara sig själv, oförblommerat.

Erkände fel

Många förvånades av att Donald Trump erkände att han hade fel om den iranska filmen.

– Det har han aldrig gjort tidigare, erkänt ett fel. Tidigare sa han att muslimer i New Jersey jublade efter 11 september, att det fanns på film, men det har han aldrig tagit tillbaka trots att han bevisligen hade fel. Kanske har han nu kommit till en punkt där han ser att den här typen av osanningar inte lönar sig längre, säger Erik Åsard.

I de senaste opinionsundersökningarna har Donald Trump tappat rejält på Hillary Clinton. Hon leder nu med åtta procentenheter, skriver Washington Post.

– Möjligen har hans stab varit på honom ännu mer. Vi får se om han ändrar sig. Jag skulle tro att han fortsätter med samma stil som tidigare.

Hur ovanlig är han i sitt beteende?

– Ja, han är ovanlig hela han, i sitt sätt att kommunicera, att vara, att kampanja. När han lanserade sin kandidatur i fjol började han ju med att förolämpa en massa människor. Det är lite ovanligt, för kandidater vill ha stöd ifrån så många som möjligt och inte stöta bort folk, säger Erik Åsard.

Publicerad: