Piratpartiet spås vinna isländska valet

avEbba Thornéus

1 av 3

Populariteten för det isländska Piratpartiet ökar och partiet tror på en stark framgång i höstens val den 29 oktober.

Partiet har i senaste opinionsundersökningarna haft störst väljarstöd och spås därmed kunna bilda regering i höst.

– Vi är populära, inte populister, säger alltingsgruppledaren Birgitta Jonsdottir till The Guardian.

Piratpartiet är segervissa inför höstens val på Island. Detta då stödet för det oppositionella partiet har ökat massivt i samband med att flera ledande politiker avslöjades med att undkomma skatt genom de så kallade Panamadokumenten. En skandal som tvingade den dåvarande statsministern Sigurdur David Gunnlaugssons att avgå i april och ett nyval utlysas.

– Det är konstigt och väldigt spännande. Men vi är väl förberedda. Det här handlar om förändring som drivs inte av oro utan av mod och hopp. Vi är populära, inte populister, säger alltingsgruppledaren Birgitta Jonsdottir till brittiska The Guardian.

Kan få bilda regering

Det isländska Piratpartiet bildades 2012 av Wikileaks-aktivisten Birgitta Jonsdottir och har på kort tid kommit att bli väldigt populärt och fått ett stort stöd bland väljarna. Likt sin svenska motsvarighet, har även det isländska Piratpartiet sina rötter i frågan om rätten till fildelning på internet. Partiet har dock kommit att bredda sig och förespråkar förutom större frihet på nätet, även mer öppenhet inom politiken, direktdemokrati och en reform gällande upphovsrätten. Partiet förespråkar även en rad mer kontroversiella frågor, som legalisering av droger och att ge Edward Snowden asyl.

2013 fick partiet tre platser i det 63 ledamöter stora alltinget och i de senaste opinionsundersökningarna har partiet legat i topp, och haft betydligt högre väljarstöd än de traditionella partierna.  Enligt The Guardian tror de flesta analytiker att partiet kan få bilda regering med 18–20 platser i Alltinget.

– Jag tror att de väldigt lätt kan få 20-25 procent av rösterna, säger Eva Heida Önnudóttir, forskare med inriktning på politik på University of Iceland till The Guardian.

"Vi är redo för detta"

Birgitta Jónsdóttir har tidigare sagt att hon kan tänka sig att bilda regering med en koalitionspartner som kan tänka sig att genomföra en "fundamental systemändring". Något som det styrande liberalkonservativa Självständighetspartiet redan har uteslutit.

– Jag ser på vårt parti och tänker att vi är redo för det här. Faktum är att vi inte har gjort detta tidigare och att vi inte kommer att ha några personer ur den gamla skolan som säger åt oss hur vi ska göra . Det innebär att vi kommer att göra saker mycket annorlunda och mer noggrant, säger Jonsdottir till tidningen.

Som ett parti byggt på tron om att ny teknik kan främja samhällsengagemang har Piratpartiet inför valet varit i kontakt med företaget som utvecklar det populära mobilspelet Pokémon Go.

Detta för att göra vallokalerna till Pokéstops så att så många unga som möjligt hittar till valurnorna i oktober.

ARTIKELN HANDLAR OM

Island