Ny snusförlust i EU:s domstol

Fortsatt förbud för Swedish Match sälja snus till andra länder

Av: 

TT

Dystra besked för snusande utlandssvenskar.

Swedish Match får nej från EU-domstolen.

Snustillverkaren Swedish Match får inte gehör i EU:s domstol i ännu ett försök att få sälja snus i övriga EU.

EU-domstolen i Luxemburg. Arkivfoto.
EU-domstolen i Luxemburg. Arkivfoto.

I sitt utslag på torsdagsmorgonen konstaterar domstolen som väntat att det ”inte har framkommit någon omständighet som kan påverka giltigheten av artiklarna 1c och 17” i EU:s senaste tobaksdirektiv från 2014.

I klartext betyder det att förbudet mot att sälja snus i EU fortsatt gäller – förutom i Sverige, som är undantaget ända sedan EU-inträdet på 1990-talet.

Bakom domen ligger ett försök från snustillverkaren Swedish Match att få till en ändring via brittisk domstol. Britterna har sedan vänt sig till EU-domstolen för att få deras syn på saken.

Kapitulerat?

Utslaget är i linje med det utlåtande som gavs av en av domstolens generaladvokater, danske Henrik Saugmandsgaard Øe, i våras.

”Tobak för användning i munnen är beroendeframkallande och skadligt för hälsan. Att lyfta förbudet mot att placera tobak för användning i munnen på marknaden skulle kunna innebära en allmän ökning av de skadliga effekterna av tobak i EU”, ansåg Saugmandsgaard.

Swedish Match är inte överraskat.

– Jag är inte förvånad, säger kommunikationsdirektören Patrik Hildingsson – som samtidigt tycker att domstolen ”kapitulerat” för politiken.

– Man går ju inte in och prövar om snusförbudet är diskriminerande utan konstaterar bara att när det kommer till tobak så får lagstiftaren göra som den vill.

”Sätt ner foten”

Hildingsson kallar domen för politisk och hoppas på mer politiskt stöd framöver från den svenska regeringen.

– Någonstans måste Sverige sätta ner foten, säger Hildingsson.

Även EU-parlamentsledamoten Fredrick Federley (C) beklagar utslaget.

”Att snus behandlas annorlunda från andra tobaksprodukter är ett exempel på den klåfingrighet som EU ibland beskylls för. De negativa hälsoeffekterna är betydligt större vid tobaksrökning jämfört med användning av snus”, skriver Federley i ett uttalande via sms.

Publisert:

LÄS VIDARE