Tusentals barn har skadats i Gaza

avTT

Foto: Dusan Vranic/AP/TT
Vårdpersonal behandlar barn i Gazaremsan efter våldsamma sammandrabbningar mellan palestinska demonstranter och israelisk militär i maj i år. Arkivbild.

Över 5 000 barn i Gaza har skadats sedan protesterna mot Israel inleddes i mars. Av dem har nära 1 000 drabbats av olika typer av skottskador och många av dem har svårt att få den hjälp de behöver, larmar Rädda Barnen.

– De har varit på plats under demonstrationerna, som sedan har eskalerat och resulterat i sammandrabbningar mellan demonstranter och israelisk militär, säger Saman Saidi, kommunikatör på Rädda barnen och på plats i Gaza sedan i september.

– Det är helt oacceptabelt, barn ska aldrig vara måltavlor och absolut inte bli skjutna av skarp ammunition.

Situationen för sjukvården i Gaza är svår med överbelagda sjukhus och bränslebrist, som riskerar att slå ut tekniken under de långa perioder av strömavbrott då sjukhusen måste använda sig av bränsledrivna aggregat.

– Jag har hört sjukvårdspersonal säga att det konstant är för många patienter, det finns inte kapacitet nog. Barn som kommit in med svåra skottskador har berättat för mig att de har fått ligga i korridoren på golvet för att det inte funnits sängar, säger Saman Saidi.

Svårt få vård

Många av de barn som skadats under protesterna har behov av vård som inte alltid är möjlig att få i Gaza. Saman Saidi säger att han för ett par veckor sedan träffade en pojke som hade fått splitterskador i ryggen från en explosiv kula som läkarna inte vågade operera.

– De bedömde att den satt för nära ryggraden och att han var i behov av hjälp i utlandet för att kunna genomföra operationen. Men han får inte lämna Gaza till följd av blockaden, det är få barn som får tillstånd att lämna Gaza. Och det är ännu svårare för barn som har närvarat vid demonstrationerna.

De som inte tillåts lämna Gaza får i stället försöka få vård på plats. Vilken vård man får tillgång till beror till stor del på vilka möjligheter de enskilda familjerna har, exempelvis vad gäller köp av mediciner, säger Saman Saidi.

Vill ha uppgörelse

Natten mellan måndag och tisdag regnade mängder av raketer in över Israel från Gazaremsan, något som Israel besvarade med omfattande flyganfall. Hur situationen kommer att utveckla sig framöver är svårt att sia om, säger Saman Saidi.

– Men jag hoppas att vi får se en uppgörelse och att den här mer än tioåriga blockaden mot Gaza hävs. Barnen här förtjänar att kunna leva ett normalt liv, vilket blockaden omöjliggör.

ARTIKELN HANDLAR OM

Gaza

Israel

Palestina