Nya reglerna för fyrverkerier – får smälla fyra timmar om året

avEneida Berisha

Foto: Arkivfoto: TT.
Från och med 1 december år 2018 inför Norrtälje kommun förbud på att smälla fyrverkerier.

Smällandet av fyrverkerier har reglerats sedan en tid tillbaka runt om i landet. Nu beslutar Norrtälje kommun att ta tag i frågan genom att införa nya ordningsföreskrifter – och det blir förbjudet att smälla på någon annan kväll än nyårsafton.

Fler kommuner vill ta tag i problemet med smällande av fyrverkerier. Tidigare i år ville Södertälje kommun få till ett nationellt förbud mot fyrverkerier och i Lidköping bytte man förra året ut smällare och raketer mot en lasershow.

Nu vill Norrtälje få ordning och reda på de raketer och smällare som sprängs i deras kommun. Inom kort inför Norrtälje kommun ny reglerna för användande av fyrverkerier, vilket Norrtelje Tidning rapporterat om.

Varje kommun har rätt att utfärda regler för vad som ska gälla för användande av fyrverkerier inom deras område. I dag är användning av pyrotekniska varor närmare 100 meter från Norrtälje och Roslagens sjukhus förbjuden.

De nuvarande reglerna saknar dock riktlinjer vad gäller tidsramen för användningen och det är just det som nu regleras genom kommunens nya ordningsföreskrifter.

Förbjudet alla dagar utom nyårsafton

Från och med 1 december år 2018 införs förbud att smälla raketer och andra pyrotekniska varor i centrala delar av Norrtälje.

Användning av fyrverkerier kommer enbart att vara tillåtet fyra timmar om året. Det gäller nyårsafton klockan 21–01.

Vill norrtäljeborna smälla raketer vid någon annan tidpunkt kommer de behöva söka tillstånd för det.

När det väl får smällas kommer dessutom avståndet från sjukhusen utökas från 100 till 200 meter.

ARTIKELN HANDLAR OM