OSSE

OSSE rekommenderar stärkt valhemlighet

Av: 

TT

Sverige bör stärka valhemligheten och öka transparensen i kampanjfinansieringen, menar OSSE. Bilden är tagen i samband med rösträkning efter höstens val.
Sverige bör stärka valhemligheten och öka transparensen i kampanjfinansieringen, menar OSSE. Bilden är tagen i samband med rösträkning efter höstens val.

NYHETER

Sverige bör stärka valhemligheten och öka transparensen i kampanjfinansieringen. Det skriver valobservatörerna från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), som i september granskade det svenska valet.

För första gången har valobservatörer från OSSE granskat ett val i Sverige. Granskningen har nu mynnat ut i en rapport med sex rekommendationer som ska göra det svenska valsystemet bättre.

OSSE rekommenderar bland annat att Sverige stärker skyddet för valhemligheten.

– Rapporten rekommenderar att ytterligare åtgärder vidtas för att garantera valhemligheten. Vissa valsedlar visas på ett sätt som synliggör vilket parti väljaren har valt och det måste absolut betraktas som ett område med potential för förbättring, så att valhemligheten kan garanteras, säger Lauren Baranowska från OSSE:s avdelning för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter.

Enhetligt system

Frågan om valsedlarnas distribution till vallokalerna diskuteras i OSSE:s granskning eftersom det från flera håll i Sverige rapporterades att valsedlar från vissa partier saknades på valdagen.

– Vi har träffat representanter från alla riksdagspartier och några berättade om problem med distributionen av valsedlar. De tyckte att det vore bättre om myndigheterna ansvarade för att distribuera valsedlarna. Vår rapport rekommenderar att valsedlar från alla partier görs tillgängliga enligt ett enhetligt nationellt system som är lika för alla, säger Lauren Baranowska.

Riksdagen har redan tagit initiativ till förändringar som ska stärka valhemligheten. På onsdagen klubbades ett förslag om att väljare ska kunna plocka valsedlar utan att andra ser hur de väljer.

Tydliga regler

OSSE rekommenderar också att det ska göras tydligare vem som finansierar enskilda kandidaters valkampanjer och kritiserar samtidigt att partierna enbart behöver redovisa sina intäkter, inte utgifter, tillgångar och skulder. Något som gör det svårt för allmänheten att granska hur partierna finansierar sina kampanjer.

– Vår rekommendation tar i beaktande att kampanjmedel är en del av valprocessen och att det borde finnas regler kring dem så att allmänheten kan informera sig om hur varje kandidat och varje parti finansierar sina kampanjer, säger Baranowska.

Rapporten slår också fast att den svenska lagstiftningen utgör ett solitt fundament för att genomföra demokratiska val och att majoriteten av valarbetarna anser att valsystemet är både öppet och transparent.

ANNONS EXTERN LÄNK

Upp till 700 kr rabatt på dina två första leveranser av matkassar från Middagsfrid!

Middagsfrid

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

OSSE