Somnade med brasa på tv:n – brandkåren ryckte ut

avMalin Wigen

NYHETER

Kevin, 25, somnade medan han hade på tv:n som visade en digital brasa. Två timmar senare väcktes han av att räddningstjänsten var på plats.

– Jag har en 65 tums tv som tar upp nästan hela lägenheten, så det måste ha sett ut som världens största brand, säger han.

Efter att Göteborgsbon Kevin ''Nathan Golds'', 25, slutfört ett arbete vid fyratiden på måndagsmorgonen laddade han ned en app som visar en digital brasa på tv:n. Sedan somnade han med ”brasan” igång.

Cirka två timmar senare, vid sextiden, vaknade han av att det ringde två-tre gånger på dörren. Nyvaken tog han sig dit men innan han hann öppna hörde han att några sa att de skulle lämna stället. Det var då Kevin kollade ut genom fönstret.

– Jag såg, som jag tolkade det, att hela gården var full av blåljus, men jag visste inte exakt vad det var för blåljus. Jag fick lite panik och tänkte att något hade hänt då de ringde på dörren, så jag skyndade mig ned, säger han och och fortsätter:

– Jag möttes av två-tre brandbilar om jag inte minns fel, sen så tror jag att jag såg en ambulans längre bort också. Men de var på väg att åka.

Kevin frågade sin granne, som också tagit sig ned på gården, om vad som stod på.

– Han sa att han inte visste riktigt, han sa att de fått larm om en brand någonstans, men att det var falsklarm.

”Bättre att man drar ned rullgardinen”

Kevin lyckades prata med en av brandmännen innan de begav sig, som även han sa att de fått ett falskt larm. Kvar stod grannen och Kevin och frågade sig varför bara de stod på gården – och inga andra grannar. Det var då det gick upp för Kevin om vad som hade hänt.

– Jag kom och tänka på appen jag laddat ned på tv, jag sa till grannen att det måste varit min tv som någon sett från långt håll, att det brann. Jag har en 65 tums tv som tar upp nästan hela lägenheten, så det måste ha sett ut som världens största brand.

1 av 2 | Foto: Privat
Så här såg brasan ut på tv:n hos Kevin som fick någon att slå larm.

En lite omtumlad Kevin skrev om händelsen på Facebook och flera har roats av ”missförståndet”. Han är dock glad att det finns folk som agerar när man tror att det är fara på riktigt.

– Då vet man att folk hjälper till, ifall det brinner.

Hädanefter om han ska använda appen kommer han dock ta till försiktighetsåtgärder.

– Det är nog bättre att man drar ned rullgardinen om man ska titta på en brasa, eller något liknande.

Räddningstjänsten bekräftar för SVT Väst att de larmades till en bostad i Landala, där Kevin bor, men att de snabbt kunde konstatera att det inte var någon brand – utan konstgjorda lågor i en tv. Mats Gränsmark, vid räddningstjänsten, vill dock framförhålla att man ska larma om man misstänker att det brinner.

– Hellre en gång för mycket än en gång för lite, säger han till SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM