Sollefteå

”Hur många måste dö innan politikerna tar ansvar?”

Av: 

Helena Trus

NYHETER

RESELE. Hon förlorade sin 4-åriga dotter Anna, efter att sex läkare missade cancertumören.

Nu är Polina Allemann, 36, gravid – och känner stor oro över BB-krisen i Sollefteå.

– Hur många människor måste dö innan politikerna tar sitt ansvar?, säger hon.

Hon står under farstutaket. Plakatet får inte bli blött av regnet.

Polina Allemann rullar ut det stora arket och tittar ner mot bilden på sin dotter. Anna ler in mot kameran, i november år skulle hon ha fyllt fem år.

I familjens villa, några mil utanför Sollefteå, finns Anna överallt. Hennes nalle sitter kvar i hennes stol vid matbordet, leksakerna på exakt samma plats där hon lämnade dem.

Aftonbladet har tidigare berättat om fyraåriga Anna Alleman, som dog i juli förra året. Efter hennes död visade det sig att hon hade en 360 gram stor tumör i magen, som sex olika läkare missat. Polina och hennes sambo hade vid upprepade gånger sökt vård på två olika sjukhus.

– En läkare sa att hon kunde vara förstoppad eller hade av nervös mage. Samtidigt som vi var oroliga så litade vi på läkarna och trodde att Anna skulle bli bättre, säger Polina.

Gravid – och orolig för vården

På kylskåpet sitter en serie med svartvita bilder från ultraljudet. Polina är gravid, i nittonde veckan. Ett sätt att försöka gå vidare i livet. Men rädslan inför förlossningen är stor, eftersom hon återigen blir beroende av sjukvården. Efter ett kritiserat beslut i landstinget stängdes BB-avdelningen ner i Sollefteå i början av 2017. Likaså den akuta kirurgin och ortopedin.

Efter Annas död måste Polina ta antidepressiv medicin, vilket gör risken för komplikationer vid en förlossning större. Barnet kan få problem med andningen.

– Jag tänker mycket på hur det ska gå... det finns en risk att bebisen behöver medicinsk starthjälp. Jag har jätteångest. Jag ska dessutom föda i januari, mitt i vintern, då vet man inte hur väglaget ser ut. Vi har tankar på att boka hotell i närheten av sjukhuset för att slippa åka så långt, säger hon.

Anna dog i sin pappas armar

Det är svårt för Polina att prata om den där morgonen. Hon kämpar med att hålla tillbaka tårarna när hon berättar om förra sommaren, som präglades av Annas svåra magsmärtor. Trots kontakt med flera läkare gjordes ingen riktig utredning eller grundligare undersökning. Barnavdelningen var stängd på grund av sommarsemester och undersökningar kunde inte göras på grund av personalbrist. Viktiga prover glömdes bort. Trots smärtorna röntgades aldrig Annas mage. Istället blev de, upprepade gånger, hemskickade.

Anna dog en måndag, hemma i familjens villa. Samma dag som den ordinarie barnläkaren på Sollefteå sjukhus kom tillbaka från semestern.

– Hon vaknade tidigt, hon hade ont i magen. Sedan gick allt snabbt... hon skrek.

Anna dog i sin pappas armar den morgonen. Dödsorsaken var att hjärtat hade stannat till följd av den oupptäckta tumören med metastaser.

– Det som hände är fruktansvärt. Inget barn ska behöva dö så, utan att få någon riktig hjälp, säger Polina Allemann. Tumören hade kunnat upptäckas med rätt undersökning.

Hur hanterar ni det som har hänt?

– Det är fortfarande en svår tid. Vi försöker att leva våra liv, men det är inte lätt. Jag behöver medicin för att orka leva och jag lever dag för dag. Jag lider av posttraumatisk stress, jag har flashbacks från den där morgonen. Jag glömmer aldrig hennes skrik, det var fruktansvärt.

”Räcker inte med att kritisera”

Polina och hennes sambo har anmält händelsen både till polisen och till Inspektionen för vård och omsorg, IVO . Sjukvården har även anmält sig själv enligt lex Maria. I IVO:S beslut konstateras flertalet brister i sjukvården på både Sollefteå och Örnsköldsviks sjukhus. I rapporten står också att ”allvaret i händelsen måste betecknas som katastrofal mot bakgrund av att vårdskadan orsakade ett dödsfall”.

– Det räcker inte med att kritisera. Vad händer sen? Vi kan inte acceptera att det inte blir någon konsekvens av det som hänt. Ansvariga måste ta ansvar. Det är ett litet barn som dog på grund av att de gjorde fel, säger Polina som kommer ompröva beslutet hos en åklagare.

”Inget barn ska behöva dö som Anna”

Polina Allemann har skrivit budskapet på plakatet hon visar upp i svart och blått.

”Vår lilla dotter dog pga felbehandling! Jag kämpar för Annas rättvisa! Alla har rätt till en fungerande vård”.

– Vi pratar mycket om henne, hon finns alltid med oss. Allt finns här, jag har inte rört några av hennes saker. Det är viktigt för mig att hon finns här.

Plakatet tog hon med sig häromdagen till en debatt i Sollefteå, där alla partier deltog. Där öppnade alla partier, förutom Socialdemokraterna, för att öppna akutkirurgin och BB i Sollefteå igen.

Hon känner en besvikelse mot samhället, en frustration och sorg. Kanske mest av allt, ilska.

– Jag är arg på de personer som beslutat att stänga ner avdelningar på sjukhuset. Jag har läst om flera fall, som en man som dog av cancer som en läkare missat. Jag frågar mig själv, herregud, hur många måste dö innan IVO, politikerna och Landstinget tar sitt ansvar eller konsekvenserna av det. Det gör mig så arg och ledsen.

Vad gör du av all ilska?

– Jag tar alla känslor och använder i min kamp. Jag kämpar för Annas rättvisa. Det är en stor skandal vad som hände med vår lilla Anna. Jag kämpar för att inget annat barn ska behöva dö på samma hemska sätt som hon. Jag gör det inte bara för Anna. Alla har rätt till en säker sjukvård.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Efter nedläggningen – flera larm om dödsfall

ÄMNEN I ARTIKELN

Sollefteå

Vårdpolitik

Ivo, Inspektionen för vård och omsorg

Lex Maria

Barncancer

Vård & omsorg