Polisens varning – för tjuvarnas nya knep

avMalin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

Tjuvarna har kommit på ett nytt knep under semestertiderna för att se om husägaren är bortrest eller inte, varnar polisen.

I ett Facebookinlägg varnar polisen i Halmstad och Laholm för ett nytt tjuvknep. Under den senaste veckan har flera boende hört av sig till dem och berättat att de hittat mynt utplacerade vid deras bostäder – till exempel på yttertrappan.

Polisen tror att det är ett sätt för tjuvar att kontrollera om någon är hemma eller inte. Har ingen flyttat på myntet på ett tag är det ett tecken på ett de boende är bortresta.

– Det är ju ett klassiskt knep att flytta eller ändra något på tomten, att lägga dit en sten eller gren för att se om boende flyttar på den. Men det här med mynt verkar nytt. De lägger mynt på ställen som syns tydligt, till exempel trappan eller solstolar, säger kommunpolisen Kenneth Mattsson till Expressen.

Foto: TT

Polisen: Så kan du skydda dig

Enligt polisen gäller det att vara extra uppmärksam på detta – och ger tips till den som ska resa bort.

Berätta INTE på telefonsvaren, på nätet eller i sociala medier, att du är bortrest. Be gärna om hjälp att: Tömma brevlådan, klippa gräsmattan, slänga sopor i soptunnan”, skriver de i inlägget.

Dessutom tipsar polisen om att man ska sätta timer på lampor och radio så att de går på vid olika tidpunkter.

– Om man ska resa bort så är det bra om man kan prata med grannarna runtomkring och berätta det. Även att man kanske lämnar bilen på uppfarten och rullar upp gardiner, och så vidare. Viktigast är nog dock att hjälpas åt. Vi är väldigt angelägna om att få ut det här budskapet och göra folk uppmärksamma på det här, säger Kenneth Mattsson till Expressen.

Så arbetar polisen med sociala medier 00:31
Publicerad: