Malmström efter Trump-mötet: ”Ovanligt villig”

Av: Fredrik Rundkvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter månader av hårda ord och hot om strafftullar är EU och USA kompisar igen.

Åtminstone för ögonblicket.

– Vad jag sett nu på morgonen så har jag inte sett några tweets som går i motsatt riktning, säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström (L) efter sitt möte med Donald Trump.

Cecilia Malmström ingick i den delegation med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i spetsen som i onsdags träffade den amerikanske presidenten i Vita huset i Washington. 

Totalt pågick diskussionerna om de spända handelsrelationerna i drygt två timmar.

– Det var i ganska positiv anda. Det hade ju föregåtts av tweets i olika riktning från president Trump. Men jag tycker ändå att det var en positiv stämning, säger hon.

Ett av Donald Trumps tydigaste vallöften var att riva upp och omförhandla USA:s många handelsavtal som han ensidigt anser gynnar motparterna. Han har bland annat hotat inför 45-procentiga strafftullar på kinesiska produkter.

EU har numera frihandelsavtal med de flesta stora handelspartners - men inte med USA.

Kallade EU USA:s fiende

I juni införde USA höjda tullavgifter på europeiskt stål och aluminium. När EU svarade med att införa strafftullar på whiskey, motorcyklar och jeans hotade Donald Trump med 20-procentiga strafftullar på europeiska bilar.

Så sent som för någon vecka sedan kallade han EU en "fiende till USA" på grund av handelspolitiken.

1 av 4 | Foto: REX
EU-delegationen, med Malmström, och Trump i Ovala rummet i Vita huset.

Men efter onsdagens möte bedöms risken för upptrappning vara något mindre än tidigare, åtminstone för ögonblicket.

Istället ska man börja förhandla om ett frihandelsavtal för industriprodukter, dock ej när det gäller fordonsindustrin.

”Innebär förhoppningsvis inga biltullar”

Det är nu upp till Cecilia Malmström och USA:s handelsminister Wilbur Ross att ta diskussionerna vidare till regelrätta förhandlingar.

– Det innebär förhoppningsvis att det inte blir några biltullar, vilket jag vet att väldigt många - både biltillverkare och underleverantörer - varit väldigt oroliga för. I alla fall är risken mindre än den var för två dagar sedan, säger hon. 

– Vi har också diskuterat om vi skulle kunna hitta ett sätt att de tar bort tullarna på stål och aluminium som slår hårt mot oss. Då skulle vi ta bort våra motåtgärder.

Efter mötet twittrade Donald Trump att EU och USA "älskar varandra" - vilket är mycket långt från den bild han gett av relationen tidigare.

”Var genuint villig”

– Jag tycker att president Trump, om man tänker på de uttalanden som gjordes bara timmarna före mötet, var ovanligt villig att gå den här riktningen. 

Vad fick du för intryck av honom?

– Jag vill inte gå in på detaljer. Men han var genuint villig att lyssna på vad vi hade att säga och ville på något sätt komma bort från den bilden. 

Hur ska man tolka de här hårda orden som lett fram till mötet?

– Jag vet faktiskt inte. Det är svårt att tolka amerikansk politik och presidentens uttalanden om många frågor. Jag har inget svar som ingen annan har. Men det skapar en viss förvirring. 

Är risken för handelskrig över nu?

– Nej, det är den inte. Det är fortfarande så att USA och Kina trappar upp mot varandra. Det är väldigt oroväckande. Även om vi fick intrycket att hotet om biltullar åtminstone tills vidare är avvärjt så... ja, vi får väl se. Det här är en positiv signal och vi har i alla fall trappat ner risken för det väsentligt.

Publicerad: