Dödsfall kopplas till Coca-Cola-drickande

Av: Oscar Nelson

Publicerad:

Natasha Harris, 30, drack 10 liter Coca-Cola varje dag.

De stora läskmängderna var en ”betydande faktor” till att Harris drabbades av hjärtproblem – och dog, enligt en obducent skriver BBC.

En flaska Coca-Cola.
Foto: AP
En flaska Coca-Cola.

Natasha Harris från Nya Zeeland drack uppemot 10 liter Coca-Cola varje dag.

Det är dubbelt så mycket av det rekommenderade dagliga koffeinintaget och 11 gånger över det normala sockerintaget, skriver BBC.

Natasha Harris dog för tre år sedan. Sedan dess har det tvistats om varför åttabarnsmamman dog.

Dålig hälsa under lång tid

Harris, som även var en storrökare, hade lidit av allvarliga hälsoproblem under väldigt lång tid. Coca-Cola har hela tiden hävdat att deras läsk inte har något med dödsfallet att göra.

Enligt hennes familj hade Harris byggt upp ett beroende till läsken, bland annat ska hon ha börjat skaka om hon inte fick dricka Coca–Cola. Hon ska även ha förlorat alla sina tänder på grund av läskedrickandet, skriver BBC.

Läsken var en betydande faktor

Nu har en obduktionsrapport som beskriver hur Harris dog blivit offentlig.

Enligt obducenten David Crerar ledde Harris läskkonsumtion till att hon fick hjärtarytmi, ett tillstånd när hjärtat antingen slår för långsamt eller för snabbt.

– Natasha Harris dog av hjärtarytmi. Det mest troliga är att de stora intaget av Coca–Cola var en betydande faktor till den metaboliska obalansen, som ledde till hjärtarytmi, skriver Crerar i rapporten enligt tv-kanalen tvnz.   

Obducenten: Coca–Cola är inte ansvariga

Men Crerar var samtidigt tydlig med att Coca–Cola inte kan vara ansvariga för konsumenters hälsa om en person dricker ohälsosamt mycket av deras produkt.

Han kritiserade också Harris för att inte ha läst innehållsförteckningen på läsken och för att hon inte uppsökt läkare, trots hennes sviktande hälsa, rapporterar tvnz.

Jätteföretaget besvikna över rapporten

Samtidigt föreslår Crerar i sin rapport att läskföretaget ska överväga mängden koffein i drycken och en tydligare varningstext på sin produkt.

Coca–Cola är besvikna på rapporten.

– Vi är besvikna över att obducenten valt att fokusera på Ms Harris överdrivna Cola-konsumtion, tillsammans med andra hälso- och livsstilsfaktorer, som den troliga orsaken till hennes död, säger företaget enligt tvnz.

Publicerad: