Nyheter

Stefan Löfvens mörka familjehistoria avslöjad

Av: 

Anette Holmqvist

Stefan Löfvens biologiska morfar var aktiv nazist, det avslöjar S-ledaren själv i en intervju med tidningen Aktuellt i politiken.
Stefan Löfvens biologiska morfar var aktiv nazist, det avslöjar S-ledaren själv i en intervju med tidningen Aktuellt i politiken.

NYHETER

Stefan Löfvens biologiska morfar var aktiv nazist.

Avslöjandet gör S-ledaren själv i en stor intervju i tidningen Aktuellt i politiken.

– Det känns naturligtvis olustigt trots att det handlar om en person som jag inte har haft någon relation till, säger Löfven.

Stefan Löfven har varit partiledare sedan januari 2012. Men hans mörka familjehistoria avslöjas först nu.

Enligt S-ledaren själv fick han veta det genom en ny bok som skrivs om honom av journalisterna Lova Olsson och Lena Hennel.

Växte upp i fosterfamilj

Stefan Löfven, som föddes i Stockholm, adopterades bort när han bara var tio månader gammal och växte upp i en fosterfamilj i röda Ådalen. Sin biologiska mamma lärde han känna först som vuxen.

– Det känns naturligtvis olustigt trots att det handlar om en person som jag inte har haft någon relation till. Jag lärde känna min mamma först när jag var i 20-årsåldern och vi pratade väldigt mycket politik. Hon var väldigt tydlig i sina värderingar och de var så långt från nazismen som man kan komma. Men hon beskrev att förhållandet till min morfar hade varit mycket dåligt, säger han till Aip.

”Frustrerande”

I intervjun kallar S-ledaren avslöjandet om hans morfar för ”en pusselbit som kommer på plats”.

– Det är frustrerande att få reda på detta när det är för sent att ställa frågor. Min biologiska mamma lever ju inte längre.

Enligt Stefan Löfven var hans morfar inte bara övertygad nazist. Han arbetade också i dess tjänst, vid ett tryckeri för en nazistisk tidning. S-ledaren själv har dock aldrig träffat sin morfar.

Jämlikhetsfrågor på agendan

I intervjun pratar S-ledaren också om de kravaller som skett i en rad svenska förorter de senaste veckorna. Han menar att händelserna har satt jämlikhetsfrågor högt upp på den politiska agendan och att den kommande höstens budgetdebatt kommer att visa de ideologiska skiljelinjerna i politiken.

– Vi bygger vår politik på att alla människor behöver jobb. Vi kan fixa full sysselsättning i Sverige om vi fokuserar på det, ger resurserna och förutsättningarna. Alla människor ska ha jobb och utbildning. Inte som regeringen säger att vissa inte behöver lika mycket utbildning, att ”de där” har lite svårt så då kan de gå kortare utbildning, säger han till Aip.

Aftonbladet har sökt Stefan Löfven för en kommentar, men utan resultat. Enligt hans pressekreterare Anne Ekberg är han inte tillgänglig under dagen.

ANNONS

Mumindagen är här! Fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: