Gustav Kasselstrand sparkas

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Nu får SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand sparken från posten som politisk sekreterare i Sverigedemokraternas riksdagsgrupp.

Han har kritiserat partiledaren Jimmie Åkesson hårt efter filmskandalen.

Nu får SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand sparken från posten som politisk sekreterare i Sverigedemokraternas riksdagsgrupp.

– Han har hamnat i en intressekonflikt, säger Martin Kinnunen, pressekreterare hos SD.

Turbulensen inom Sverigedemokraterna fortsätter. I dag kom beskedet att partiledningen väljer att sparka Gustav Kasselstrand från posten som politisk sekreterare i partiets riksdagsgrupp.

Kasselstrand är ordförande i Sverigedemokratisk ungdom, SDU, och har den senaste tiden befunnit sig i öppen konflikt med moderpartiet, som alltså också varit hans arbetsgivare. När Åkesson valde att sparka Erik Almqvist från posten som ekonomisk-politisk talesperson efter den uppmärksammade filmskandalen - tyckte Kasselstrand att han valde helt fel väg. Kasselstrand uttryckte kritiken på DN Debatt utan att partiledningen var förberedd.

Inte första gången

Det var långt ifrån första gången som han valde att öppet ta konflikt med moderpartiet. En av de mest uppmärksammade tillfällena var i november förra året, då han tillsammans med SDU:s vice ordförande William Hahne skrev en debattartikel i Aftonbladet där han kritiserade SD:s syn på Israel/Palestina-frågan.

Enligt vad Aftonbladet erfar skapade utspelet stort missnöje i partitoppen. Den 16 november förra året fick Kasselstrand och Hahne dessutom en skriftlig varning som de skrev under.

Där slogs bland annat fast att ledningen såg en intressekonflikt i Kasselstrands engagemang i SDU och hans anställning i riksdagsgruppen.

"Han har hamnat i en intressekonflikt"

Redan i lördags kunde Aftonbladet berätta att partiledningen hade undersökt möjligheterna att sparka Gustav Kasselstrand då han enligt dem brutit mot avtalet och varit illojal.

I dag varslades han från sin tjänst på riksdagskansliet.

– Bakgrunden är att han hamnat i en intressekonflikt, där hans fritidsengagemang i ungdomsförbundet har kommit i konflikt med hans arbete för SD. Man har helt enkelt kommit fram till att när SDU agerar som de gör så fungerar det inte att man är ordförande i ungdomsförbundet samtidigt som man är politisk sekreterare i partiet, säger SD:s pressekreterare Martin Kinnunen.

Kasselstrand rejält besviken

Gustav Kasselstrand är allt annat än nöjd med beskedet.

– Det är givetvis tråkigt att moderpartiet inte uppskattar att SDU går i den riktning som i stort sett alla andra ungdomsförbund gör och blir mer självständiga. Som ungdomsförbund måste vi ha möjlighet att rikta saklig kritik mot moderpartiet utan att hotas med uppsägningar från våra arbeten, säger han.

Enligt Martin Kinnunen så har partiet försökt förklara för Kasselstrand att hans olika roller inte har fungerat ihop.

– Han har varit anställd för att arbeta för SD. Då kan han inte samtidigt, på fritiden, arbeta mot partiet och berätta hur fel man gör. Dessutom kom utspelet helt utan förvarning, detta är ett brott mot överenskommelsen han undertecknat.

Hur är egentligen relationen mellan SD och SDU?

– I allmänhet finns det ett gott samarbete. Sedan så uppträder ungdomsförbundet på ett annat sätt i dag och det tycker inte alla om. Vi tycker att man ska betona enighet och att man ska arbeta tillsammans. Gustav har arbetat för att skapa sig själv uppmärksamhet genom att opponera mot partiet. Det är problematiskt, men sedan har vi väldigt gott samarbete med väldigt många inom ungdomsförbundet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN