Kravet på Löfven: 5 miljarder kronor

avPär Karlsson

Lärarna skickar faktura till S-ledaren

1 av 3
Pressas av facketS-ledaren Stefan Löfven har – precis som stats­minister Reinfeldt – fått en påminnelsefaktura från lärarnas fackförbund.

Statsminister Fredrik ­Reinfeldt (M) har redan fått en – nu är det S-ledaren ­Stefan Löfvens tur.

Att få en påminnelse­faktura på fem miljarder ­kronor från Lärar­förbundet.

– En stor del av den nedförsbacke som lärarna har haft gällande sina löner har Socialdemokraterna ett stort ansvar för, säger förbundsordförande Eva-Lis Sirén.

Inför partiledardebatten i januari skickade Lärar­förbundet en påminnelsefaktura till statsminister Fredrik ­Reinfeldt (M) på fem miljarder ­kronor. ­Målet var att försöka få parti­ledarna att lyfta frågan om ­lärarlönerna – som enligt facket är den största ­orsaken till den lärarbrist som råder, då få söker sig till ­yrket.

Skyller på staten

I morgon presenterar ­Socialdemokraterna sin skuggvariant av vårbudget­motionen – och i samband med det skickar Lärarförbundet en ny faktura – denna gång till S-ledaren Stefan Löfven.

Facket menar att staten bär ett stort ansvar för att ­lärarlönerna har halkat ­efter, även om ansvaret för skolan lämnades över till kommunerna 1991.

– Lönerna började halka ­efter redan på 1970-talet. ­Alla regeringar, både borgerliga och socialdemokratiska, som satt då bär ett stort ansvar. ­Staten började med den lönenedförsbacke som vi i dag ser att kommuner och fristående skolor har fortsatt med, säger ­Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Summan har lärarfacket ­tagit från beräkningar som de fackliga centralorganisationerna LO, TCO och ­Saco har gjort. De slog i vintras fast att ett engångslyft av lärar­lönerna på tio procent inte alls var orimligt – till en kostnad av fem miljarder.

’Droppe i havet’

Sedan dess har regeringen satsat 880 miljoner ­kronor, som man menar ska räcka till 10 000 ­–arriärstjänster för lärare.

– Men det är bara en ­droppe i havet, mycket återstår. Nu vill vi utmana S att lägga en rejäl statlig peng på lärarlönerna i vårmotionen eller senast i höstens skuggbudget, säger Sirén.

Enligt Sirén har varken ­Löfven eller Reinfeldt råd att negligera ­lärarna om de vill vinna ­valet nästa år.

– Både satsningar på ­lärarlöner och lärarnas röster kommer att väga tungt.