– Jag högg honom två gånger i sidan

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

BANGKOK. – Jag har erkänt mordet. Jag knivhögg honom två gånger i sidan.

Aftonbladet har träffat den 37-årige svensk som greps på midsommardagen, efter att ha dödat en australisk medborgare.

Svensken berättar sakligt om händelsen och vad som ledde fram till mordet.

Det är en skildring av en kriminell värld bakom de glättiga kulisserna på backpackerområdet Khao San Road.

– Han var en gangster, en otäck typ. Visst, jag är också kriminell men har nån slags värdighet och respekt inför andra människor. Jag hotar inte eller kommenderar andra, säger svensken.

Vi träffas på Bangkok Remand Prison, häktesfängelset, som ligger inom det beryktade fängelsekomplexet Klong Prem. Besöksrummet luktar svett och ångest. Två av fem telefoner fungerar. Övriga besökare får skrika till fången på andra sidan plexiglaset. Anhöriga gråter, småbarn försöker pussa sina pappor.

”Försökte döda”

Svensken, som kommer från Stockholmsområdet, har varit i Thailand under flera år. Han har bott i Chiang Mai och Bangkok. Enligt egen uppgift pratar han flytande thailändska.

Varför knivhögg du honom?

– Australiern och hans gäng har försökt döda mej två gånger. Den senaste tillfället var en vecka innan den här händelsen. Detta sedan jag krävt att få tillbaka pengar han var skyldig mej. Nu hade det varit en upptrappad situation en längre tid. Jag hade fått tips om att de helt enkelt skulle försöka döda mej på nytt. Den här dan såg jag australiern och några av hans grabbar på Khao San. Det var ett tumult. Jag gick fram och högg honom i sidan med en mindre kniv som jag hade med mej.

Du blev inte attackerad först?

– Nej. Men jag var så hotad av honom att jag såg det som självförsvar. Men det blir förstås svårt att hävda. Men jag har flera knivhugg kvar på kroppen som jag kan visa upp.

Svensken har ett djupt märke efter en kniv på högerarmen liksom två dåligt läkta ärr på bröstkorgen. Han har också kraftiga blånader runt båda handlederna.

”Letade”

– Jag hade tänkt vänta med erkännandet en tid. Men, som du ser, den thaiändska polisen ville ha det snabbare.

Du fick varningar, av bland andra butiksägare på Khao San Road, om att du skulle mördas?

– Ja, de berättade att australiern samlat ihop 30-40 thailändska män som letade efter mej. Jag hade hyrt två hotellrum som jag bodde växelvis i. Jag hade också några livvakter med mej hela tiden.

Varför flydde du inte och gömde dig?

– Dels hade jag inga pengar till det, dels är det meningslöst att försöka gömma sig för thailändska gangsters som är i maskopi med polisen. Det var australiern och hans killar. Vill man ha ett mord utfört i Thailand så är ett samarbete mellan polis och thailändare det bästa sättet.

Halverad strafftid

Vad händer nu?

– Jag har ingen aning. Jag har inte haft nån kontakt med yttervärlden sen jag kom hit. Alla mina prylar från de båda hotellrummen är beslagtagna, bland annat min telefon och pengar.

Straffskalan för mord i Thailand ligger mellan 20 års fängelse och dödsstraff. Men utlänningars dödsstraff omvandlas rutinmässigt till 45 års fängelse. De som erkänner sina brott i Thailand får strafftiden halverad. En vanlig missuppfattning är att svenskar automatiskt skulle flyttas till svenskt fängelse efter åtta år i Thailand. Någon sådan regel finns inte utan det är helt upp till thailändska myndigheter att besluta om ”överföring av straffets verkställighet”.

Publicerad: