Nyheter

Partiledarna drabbar samman i riksdagen

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Klockan 9.00 drabbar sju partiledare och en gruppledare samman i höstens partiledardebatt i riksdagen. Aftonbladet har tagit tempen på dem och jämfört dagsformen med läget i riksdagsvalet 2010.

Debatten äger rum i ett läge då pessimismen sprider sig i Sverige, nästan hälften av väljarna tycker att Sverige är på väg åt fel håll. Medan både regeringen och Socialdemokraterna har det motigt så har de mindre oppositionspartierna ryckt fram.

Men i dag kan läget förändras. Om Mikael Damberg (som är stand-in för Stefan Löfven som inte sitter i riksdagen) eller Fredrik Reinfeldt gör en imponerande insats kan det vara början på det lyft inför riksdagsvalet 2014 som båda sidor så innerligt behöver.

Fredrik Reinfeldt, 47 år.

Partiledare (M) och statsminister.

Tid som partiledare: 9 år.

Dagsform jämfört med valet: Problemen hopar sig för Reinfeldt. En ny mätning visar att nästan hälften av svenskarna tycker att Sverige är på väg åt fel håll. Statsministern leder i dag en regering där två av allianspartierna riskerar att ramla ur riksdagen. Dessutom har regeringen tappat i sin profilfråga - den ekonomiska trovärdigheten.

Jan Björklund, 50 år

Partiledare (FP) och utbildningsminister.

Tid som partiledare: 5 år.

Dagsform jämfört med valet: Den gamla majoren Björklund har lyckats få de allra flesta att bli intresserade av skolfrågorna - som också är Folkpartiets profilfråga. Men opinionssiffrorna ligger strax under valresultatet och inom partiet finns det en oro över läget. Många tycker att partiet borde lyfta - men har svårt att svara på varför det inte sker.

Annie Lööf, 29 år

Partiledare (C) och näringsminister.

Tid som partiledare: 1 år.

Dagsform jämfört med valet: Även om Annie Lööf tonade ned förväntningarna när hon valdes så var det många i C-rörelsen som väntade sig guld och gröna skogar. De fick i stället ett rejält krisår då C i ett stort antal mätningar legat under riksdagsspärren. Samtidigt som Lööf har satt i gång ett stort förändringsarbete i partiet så höjs allt fler röster om att C tillhör alliansens stora förlorare.

PIL RAKT NED

Göran Hägglund, 53 år

Partiledare (KD) och socialminister.

Tid som partiledare: 8,5 år.

Dagsform jämfört med valet: Förra året var krisen i KD så stor att Göran Hägglund var nära att bli av med partiledarjobbet - då han utmanades av Mats Odell. Men även om KD-ledaren blev kvar på tronen så dras hans parti fortfarande med urusla opinionssiffror och man har haft svårt att nå ut med sina profilfrågor. Partiet fick igenom en sänkning av pensionärsskatten i budgeten, men har generellt svårt att nå ut med sina profilfrågor.

Mikael Damberg, 41

Gruppledare (S) i riksdagen

Tid som partiledare: Är inte partiledare. Eftersom Stefan Löfven inte sitter i riksdagen får hoppar Damberg in i hans ställe.

Dagsform jämfört med valet: I riksdagsvalet 2010 fick S sitt sämsta valresultat sedan 1914. Läget förvärrades under Håkan Juholts turbulenta partiledartid. Men S gjorde en comeback när Stefan Löfven tog över och självförtroendet spred sig åter i rörelsen. Men på sistone har siffrorna återigen pekat nedåt och S är tillbaka ungefär där man var låg opinionsmässigt i valet. Samtidigt är partiet splittrat i den heta frågan om vinster i välfärden.

Åsa Romson, 40 år

Språkrör (MP)

Tid som partiledare: 1,5 år.

Dagsform jämfört med valet: När både S och M har problem på sina håll har MP gått starkt framåt. Trots att man sitter i opposition har partiet lyckats få inflytande genom att bland annat komma överens med regeringen om asylpolitiken. Nyligen kom man också överens med alliansen i Stockholm om vårdvalet. Åsa Romson ses fortfarande som en svag talare, men som debattör har hon växt.

Jonas Sjöstedt, 47 år

Partiledare (V)

Tid som partiledare: 10 månader.

Dagsform jämfört med valet:

När Lars Ohly ledde V backade partiet i flera val i rad. När Jonas Sjöstedt tog över så sågs han av många som den person som kunde lyfta partiet till nya höga nivåer. Men efter en stark inledning - som mest berodde på krisen inom S - så har partiet tappat i stöd. Den nya partisekreteraren Aron Etzler har satt i gång ett rejält förändringsarbete i partiet.

Jimmie Åkesson, 33 år

Partiledare (SD)

Tid som partiledare: 7,5 år

Dagsform jämfört med valet: Efter SD:s intåg i riksdagen 2010 som har partiet fortsatt att växa och bredda sig, lite i skymundan. Eftersom inget av de övriga riksdagspartierna vill samarbeta med invandringskritiska SD så har man haft svårt att nå något reellt inflytande. Men men både regeringen och Socialdemokraterna har krisat så har Jimmie Åkessons parti fått större gehör hos väljarna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Sverige–Polen. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert: