Okända anföll flyktingförläggning

Reporter: Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Conny Sillén

En flyktingförläggning i Arboga stormades i dag av ett okänt antal personer – rutor krossades och personalen tvingades söka skydd.

Lite senare kunde tre män gripas, misstänkta för attacken.

– Jag såg tre maskerade män som slog sönder rutor och slog en av dem som bor här, säger Ali, 27, som själv bor på asylboendet.

Larmet från personalen på flyktingförläggningen kom in klockan 12.43. Polisen skickade 13 radiobilar varav flera hundpatruller. De började direkt söka efter misstänkta gärningsmän i närområdet kring asylboendet.

Tre gripna

– Vi ser på detta med stort allvar och har skickat dit i stort sett alla våra resurser, säger Jimmy Lindvall, befäl på polisens länskommunikationscentral i Västmanland.

Polisen kunde gripa tre män, alla i 30-årsåldern, strax efter händelsen.

– De har lokal anknytning och de är alla tre kända av oss sedan tidigare. Främst för våldsbrott, säger Johanna von Wowern, pressinformatör på polisen i Västmanland.

Männen är misstänkta för skadegörelse, uppger polisen.

En skadad i attacken

En man som bor på Migrationsverkets anläggning blev lindrigt skadad i attacken. Han fick åka med polisen till sjukhuset för omplåstring.

– Flera rutor är krossade på byggnaden och personalen är chockade. I nuläget håller vi på att bilda oss en uppfattning om hur attacken har gått till, säger Jimmy Lindvall på polisens länskommunikationscentral i Västmanland.

Enligt en person i personalen på asylboendet har personerna slagit sönder rutorna på byggnaden både inifrån och utifrån.

– Allt gick väldigt fort men de var även inne i huset och vandaliserade. Folk var panikslagna, säger han.

Rädsla

Den anställde på asylboendet vill vara anonym av rädsla för att själv bli attackerad av personerna som ligger bakom skadegörelsen.

– Ja, jag vill inte gå ut med mitt namn så länge de finns här ute, säger han.

Han tror att attacken beror på några händelser som inträffat i Arboga den senaste tiden. Han tror att attacken är en form av hämndaktion.

– Det har varit några överfall i stan och direkt får någon av de som bor häruppe skulden, säger han.

Tre maskerade personer

På flyktingförläggningen bor cirka 70 personer. En av dem är Atiq Noordin, 17.

– Jag såg inte vad som hände, jag var själv nere i biblioteket, säger han till Aftonbladet.

En av Atiqs kamrater är Ali. Han berättar att han såg tre maskerade personer som slog sönder rutor och misshandlade en man som bor på förläggningen.

– De skrek att alla skulle springa iväg medan de hade sönder rutorna och slog en man som kommer från Somalia, berättar han.

Flyktingförläggningen i Arboga har tidigare varit utsatt för skadegörelse. I februari anlades en brand. Den gången fick omkring 80 personer evakueras av räddningstjänsten.

Publicerad: