Beatrice Ask: ”Tänkvärd” artikel

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Möter författaren i SVT:s morgonsoffa

1 av 2

Författaren Jonas Hassen Khemiri skriver i en artikel i DN att han och justitieminister Beatrice Ask ska byta hud med varandra.

Så att hon med egna ögon får uppleva vardagsrasismen i Sverige.

Men det väntade författar- och ministermötet i SVT:s Godmorgon Sverige har ställts in.

Författarens artikel på DN:s kultursidor har fått stort genomslag och har diskuterats på Twitter hela dagen.

Upprinnelsen till artikeln var när författaren hörde en radiointervju i P1 Morgon med justitieministern. Beatrice Ask ställdes till svars för projektet Reva som drivs av polisen. Hon sa att upplevelsen för detta är ”personlig” och att ”många tidigare dömda uppfattar att de alltid är ifrågasatta”.

Stoppats av polis

I jakten på papperslösa invandrare har polisen stoppat personer och krävt id-handlingar enbart på grund av deras utseende.

En av dem är författaren Jonas Hassen Khemiri.

I artikeln som är formulerat som ett öppet brev berättar han om sina egna erfarenheter.

Han skriver om att hans far alltid stoppades i tullen efter familjens utlandsresor. Och att han själv vid ett flertal gånger under hela sitt liv, enbart på grund av sitt utseende har stoppats av polis och krävts på identitetshandlingar.

”Tydligen matchade vi ett signalement. Tydligen såg vi ut som någon annan. I tjugo minuter satt vi där i polisbilen”, skriver författaren.

”Samtal i morgonsoffan”

Aftonbladet har sökt justitieministern för en intervju. Men hon avböjer på grund av tidsbrist via sin pressekretare Per Claréus.

– Ask har läst artikeln som är både tänkvärd och viktig, skriver Per Claréus i ett sms till Aftonbladet.

Pressekreteraren hänvisar i stället till SVT:s Godmorgon Sverige i morgon. Ministern har tackat ja till att möta författaren i SVT:s morgonsoffa, men på grund av förhinder har Jonas Hassen Khemiri tackat nej, skriver tidningen Resumé på nätet.

Publicerad: