Lambertz får kritik av advokatsamfundet

avTT

NYHETER

Sveriges advokatsamfunds generalsekreterare Anne Ramberg är kritisk till hur Göran Lambertz, justitieråd i Högsta domstolen, agerar i Quickhärvan.

Anne Ramberg tycker att det är "fullständigt självklart" att man inte kan vara både justitieråd och "privatspanare" samtidigt.

– Jag tycker att det är olämpligt, jag tycker det är sorgligt och det skadar HD och rättsväsendet, säger Anne Ramberg.

Anne Ramberg, Sveriges advokatsamfunds generalsekreterare.

Expressen publicerade på onsdagen mejl som skickats mellan Lambertz och bland annat åklagaren Christer van der Kwast. I konversationen diskuteras bland annat journalisten Hannes Råstams bok. Lambertz skriver bland annat att "Ska jag vara ärlig känns det som om han har mer eller mindre pulvriserat alla våra 'obestridliga fakta'".

Göran Lambertz tycker att kritiken är obefogad.

– Dels så kan jag säga det som justitieråd, dels så låg det ett värde i kritiken jag riktat mot mediernas slutsatser.

TT: Hur tycker du att det har gått då?

– Bättre och bättre. Det är fler och fler som förstår hur det ligger till. Men lite bekymrad blir man ju över de reaktioner som är och särskilt hur medierna agerar.

Den 20 augusti publicerades en debattartikel av Lambertz i Dagens Nyheter, där han argumenterade för att det fanns övertygande bevis om Quicks skuld. Innan den tycker Lambertz att medier dragit felaktiga slutsatser i Quickärendet, genom att beskriva den som en rättsskandal.

– Därefter är det obenägenheten att försöka öppna för att man kunnat ha fel, man har hoppat på mig på alla möjliga sätt, och inte diskuterat sakfrågan.

TT: Hur tror du att det kommer att gå för Quick (som numera heter Sture Bergwall)?

– Jag tror att han kommer att få resning och bli frikänd i alla målen, säger Lambertz.