Många strömlösa i snökaoset

avIda Gustafsson

Foto: Scanpix

Flera tusen elkunder är utan ström i Svealand.

På Värmdö har Vattenfall kallat in bandvagnar och extra skogshuggare för att få bort snötunga grenar.

– Undan för undan kommer det att fungera med elleveranserna igen, säger Helena Kortered, kommunikatör på Vattenfall till Aftonbladet.

Elavbrottet på Värmdö startade tidigt på juldagsmorgonen och var vid lunchtid fortfarande inte avhjälpt.

– Vi har haft ett avbrott sedan tidigt i morse. Alla extra resurser är inkallade för att åtgärda problemet, men vi har ingen prognos för när det kan vara klart, säger Magnus Kryssare, pressekreterare på Vattenfall.

Orsaken tros vara det ymniga blöta snöandet som tynger ner grenar, vilka i sin tur river ner elledningar.

Vattenfall har kallat in bandvagnar och extra skogshuggare som arbetar med att få igång elleveranserna till de drabbade hushållen.

– Det jobbas för fullt med att åtgärda problemen. Vår prognos är att alla får tillbaka strömmen inom de närmsta timmarna och i några enstaka fall kan det sträcka sig till klockan nio i kväll, säger Helena Kortered, kommunikatör på Vattenfall.

”Mycket blötsnö”

Även i Uppsala län har drabbats av strömavbrott och tillsammans med strömavbrottet på Värmdö, samt ett antal mindre avbrott, var totalt nära 5 000 av Vattenfalls kunder utan ström på tisdagseftermiddagen. Nästan samtliga i Svealand.

– Det är ett oväder med blåst i kombination med mycket blötsnö i träden som ligger bakom, säger Magnus Kryssare.

Runt 500 hushåll i Dalarna ska också vara utan ström under juldagseftermiddagen.

Under eftermiddagen har en del kunder fått tillbaka strömmen, strax innan halv fyra-tiden var drygt 3000 elkunder utan ström.

Tipsa | Aftonbladet