Efterträdaren Anna Hagwall: Det är synd om Erik

Anna Hagwall, 59, tar över Erik Almqvists riksdagsplats.

Hon fick beskedet via sms på söndagseftermiddagen.

– Jag var beredd, men jag tycker det är väldigt synd att Erik slutar. Han var en duktig politiker, säger hon.

Anna Hagwall.
Anna Hagwall.

Optikern Anna Hagwall, 59, från Rättvik skulle egentligen ha ersatt riksdagsledamoten Julia Kronlid (SD) under hennes föräldraledighet. Men på söndagseftermiddagen fick hon ett sms från SD:s pressekreterare Martin Kinnunen, med nya besked.

– Han skrev att jag kommer att få ta över Erik Almqvists plats, säger hon. Jag antar att mitt nya arbete kommer igång nu efter helgerna. Jag har varit och pratat med riksdaggruppen tidigare och fått en del information om hur riksdagsarbetet fungerar rent praktiskt. Det ska jag läsa på nu.

”Synd om Almqvist”

Anna Hagwall poängterar att hon ser fram emot uppdraget, men säger också att hon tycker synd om sin företrädare Erik Almqvist.

– Det är synd att Erik fick sluta. Jag tyckte mycket om honom, vi hade en bra kontakt och han var en väldigt duktig och bra politiker.

Trots järnrörsskandalen?

– Ja, förutom det där så klart. Det var tråkigt att det skulle förstöra hela hans framtid. Man kan inte göra såna saker. Vi måste sköta oss. Det är självklart i mina ögon.

I konflikt med partiet

Anna Hagwall har en lång historia av konflikter med partiledningen. Hon var tidigare andra vice partiordförande i partiet, men petades mot sin vilja från partistyrelsen 2009. Hon stängdes också ute när gruppen SD-kvinnor bildades, trots att hon länge varit drivande i partiets kvinnoarbete.

– Hon är avskydd av ­partiledningen, har en källa uppgett för Aftonbladet tidigare.

Men detta vill Hagwall inte kännas vid.

– Det där är bara rykten som uppstått i media. Det ligger ingen sanning i dem, säger hon.

Hon var förberedd

Till TT säger partisekreterare Björn Söder att Anna Hagwall är redo att ta över platsen i riksdagen.

– Ja, vi har haft kontakter med henne och hon har i viss mån förberetts på att det här var på gång.

Hagwall petades alltså som andre vice ordförande 2009. Men någon konflikt med partiets ledning finns definitivt inte, enligt Björn Söder.

– Nej, jag känner inte till att det har funnits någon konflikt över huvud taget mellan henne och partiledningen utan vad jag känner till så har det varit någon kontrovers inom kvinnoförbundet, men inte med partiledningen.

Driva frågor om företagande

Anna Hagwall säger att hon framför allt kommer att driva frågor om företagande.

– Men jag är samhällsintresserad och öppen för allt, så jag ser fram emot riksdagsarbetet.

Publisert: