Folkets dom: Underkända

avLena Mellin

Mellin: Regeringens svaga siffror kan tyda på att folkhemmet väntar sig sämre tider

Foto: ANDREAS BARDELL
SVERIGES REGERING Övre raden, från vänster: Anders Borg (M), finansminiser; Birgitta Ohlsson (FP), EU- och konsumentminister; Eskil Erlandsson (C), landsbygdsminister; Ulf Kristersson (M), socialförsäkringsminister; Peter Norman (M), finansmarknadsminister; Catharina Elmsäter-Svärd (M), infrastrukturminister; Carl Bildt (M), utrikesminister.
Mellersta raden, från vänster: Lena Ek (C), miljöminister; Maria Larsson (KD), barn- och ungdomsminister; Gunilla Carlsson (M), biståndsminister; Stefan Attefall (KD), civil- och bostadsminister; Ewa Björling (M), handelsminister; Tobias Billström (M), migrationsminister; Karin Enström (M), försvarsminister; Erik Ullenhag (FP), integrationsminister.
Nedre raden, från vänster: Hillevi Engström (M), arbetsmarknadsminister; Anna-Karin Hatt (C), energi- och it-minister; Beatrice Ask (M), justitieminister; Annie Lööf (C), näringsminister; Fredrik Reinfeldt (M), statsminister; Jan Björklund (FP), utbildningsminister; Göran Hägglund (KD), socialminister; Nyamko Sabuni (FP), förskole- och jämställdhetsminister; Lena Adelsohn Liljeroth (M), kulturminister.

Svenska folket gör tummen ner för regeringen.

Hela två tredjedelar av ministrarna får sämre betyg i år än förra året enligt Aftonbladet/Sifo.

Mest faller omdömet om ­Fredrik Reinfeldts (M) och Annie Lööfs (C) prestationer.

Lena Mellin.

Bara en enda minister, barn- och äldreminister Maria Larsson (KD), får bättre betyg i år av svenska folket än hon fick förra året. Ökningen är dock blygsam, 0,1 på en femgradig skala.

Hela två tredjedelar av regeringen, 16 statsråd, får sämre ­betyg för sina arbetsprestationer i år än de fick för ett år sedan. Sex ­ministrar får samma betyg nu som då. En, försvarsminister ­Karin ­Enström (M), är ny.

Allra mest sjunker väljarnas ­omdöme om näringsminister ­Annie Lööfs insatser. Hon tappar en halv betygsenhet vilket kanske låter lite. Men det är den här mätningens största tapp och ett av de största i mätningens nu 17-­åriga historia.

En förklaring kan vara Center­partiets stormiga höst med kvitto­skandaler, intern kritik och vikande opinionsstöd.

En annan tänkbar orsak till fallet­ är Annie Lööf själv. 29-åriga kvinnliga supermakthavare är en nagel i ögat på många. På ett tveksamt framträdande kan dras väldigt höga växlar eftersom hon utmanar bilden av makten, en medelålders man.

Men uppskattningen av Fredrik Reinfeldts insatser dalar också till 3,5. Ett godkänt betyg, men sämre än förra årets 3,8.

Statsministern var ur slag ­under våren och gjorde ganska bleka insatser. Under hösten har han repat sig men tydligen inte i tillräckligt hög grad för att ­väljarna ska tycka att han är tillbaka på sin egen formtopp.

Den svenska folket tycker gör bäst ifrån sig i regeringen är ­finansminister Anders Borg (M). Hans betyg faller visser­ligen från förra årets rekordnivå 4,0 till 3,8 vilket betyder att han är tillbaka på samma nivå som 2010.

Anders Borg har toppat listan de senaste fyra åren, i början tillsammans med Reinfeldt eller ­utrikesminister Carl Bildt (M). Men de senaste åren har han ­varit ­ensam etta.

I tvekampen mellan Reinfeldt och Bildt om de egna väljarna ­avgår däremot Reinfeldt med en solklar seger. 49 procent av M-väljarna anser att han gjort mycket bra ifrån sig under det ­senaste året. Samma sak säger 29 procent om Anders Borg. Högre betyg än så av de egna väljarna är inget ­annat statsråd i närheten av.

Om man ser till borgerliga väljare i allmänhet ger de högre ­betyg till Borg, 4,5, än till Reinfeldt, 4,3. De rödgröna väljarnas favorit är också Anders Borg som de tycker är värd 3,2 på den fem­gradiga skalan. Fredrik Reinfeldt får 2,9.

På pallplats finns bara moderata statsråd. Trea på svenska ­folkets betygslista är nämligen Carl Bildt som ligger kvar på samma nivå som för ett år sedan. ­Moderattrion i topp är i en klass för sig, resten av ministrarna får på sin höjd godkänt av väljarna.

Sju av regeringens ministrar får betyget tre eller mer av svenska folket. Det är färre än förra året då det var tio stycken. Ett tecken på att oppositionens kritik om att regeringen gör för lite och för sent gått hem? Kanske.

Men sannolikt är det också ett uttryck för att känslan av att vi går mot sämre tider har rotat sig i folkhemmet. Sista vardagen ­efter jul, efter den här mätningen var ­avslutad, tog till och med Anders Borg ­bladet från munnen och sade att 2013 blir ett ­magert år.

Av de sju statsråd som får godkänt är fem moderater och två folkpartister. Ännu ett tecken för ledningarna i de krisande C och KD att det är dags att kavla upp ärmarna ett par varv till. Minst.

Svenska folkets betyg på regeringen: De blev 2012 års vinnare & förlorare

Carl Bildt (M), utrikesminister – Betyg: 3,4 (Oförändrat).

Karin Enström (M), försvarsminister – Betyg: 2,6 (Ny).

Erik Ullenhag (FP), integrationsminister – Betyg: 2,5 (–0,1).

Lena Adelsohn Liljeroth (M), kulturminister – Betyg: 2,8 (–0,2).

Nyamko Sabuni (FP), förskole- och jämställdhetsminister – Betyg: 3,0 (–0,1).

Göran Hägglund (KD), socialminister – Betyg: 2,7 (–0,2).

Jan Björklund (FP), utbildningsminister – Betyg: 2,8 (–0,2).

Fredrik Reinfeldt (M), statsminister – Betyg: 3,5 (–0,3).

Annie Lööf (C), näringsminister – Betyg: 2,5 (–0,5).

Beatrice Ask (M), justitieminister – Betyg: 3,0 (–0,1).

Anna-Karin Hatt (C), energi- och it-minister – Betyg: 2,7 (Oförändrat).

Hillevi Engström (M), arbetsmarknadsminister – Betyg: 2,5 (–0,1).

Lena Ek (C), miljöminister – Betyg: 2,8 (–0,1).

Tobias Billström (M), migrationsminister – Betyg: 2,4 (–0,1).

Ewa Björling (M), handelsminister – Betyg: 2,7 (–0,1).

Stefan Attefall (KD), civil- och bostadsminister – Betyg: 2,6 (Oförändrat).

Gunilla Carlsson (M), biståndsminister – Betyg: 2,8 (–0,1).

Peter Norman (M), finansmarknadsminister – Betyg: 3,0 (Oförändrat).

Eskil Erlandsson (C), landsbygdsminister – Betyg: 2,8 (–0,1).

Maria Larsson (KD), barn- och ungdomsminister – Betyg: 2,8 (+0,1).

Birgitta Ohlsson (FP), EU- och konsumentminister – Betyg: 3,0 (–0,1).

Anders Borg (M), finansminister – Betyg: 3,8 (–0,2).

Ulf Kristersson (M), socialförsäkringsminister – Betyg: 2,5 (Oförändrat).

Catharina Elmsäter-Svärd (M), infrastrukturminister – Betyg: 2,6 (Oförändrat).

Partiledarligan

Betygen för regeringens partiledare.

1. Fredrik Reinfeldt (M). Betyg: 3,5

2. Jan Björklund (FP).Betyg: 2,8

3. Göran Hägglund (KD). Betyg: 2,7

4. Annie Lööf (C). Betyg: 2,5

Bäst i partiklassen

Ministern/ministrarna med bäst betyg i ­respektive regeringsparti.

1. Anders Borg (M). Betyg: 3,8

2. Nyamko Sabuni/­Birgitta Ohlsson (FP). Betyg: 3,0

3. Lena Ek/­Eskil ­Erlandsson (C). Betyg: 2,8

Maria Larsson (KD). Betyg: 2,8

Sämst i partiklassen

Ministern/ministrarna med sämst betyg i ­respektive regeringsparti.

1. Tobias Billström (M). Betyg: 2,4

2. Annie Lööf (C). Betyg: 2,5

3. Erik Ullenhag (FP). Betyg: 2,5

4. Stefan Attefall (KD). Betyg: 2,6

Betygsskala

5: Mycket bra

4: Ganska bra

3: Varken bra eller dålig

2: Ganska dålig

1: Mycket dålig.

Sifo telefonintervjuade ett riksrepresentativt urval på 1 000 personer över 15 år mellan 10 och 13 december 2012. Frågan som ställdes var: ”Vi skulle också vilja att du betygsätter regeringens statsråd på en skala 1–5”.

Svenska folkets betyg på regeringens ministrar enligt en femgradig skala där 5 betyder mycket bra och 1 mycket dålig. Endast de som känner till statsrådet har fått avge sitt omdöme. Siffrorna visar statsrådens snittbetyg jämfört med förra mätningen för ett år sedan.