Nyheter

Majoritet för förbud mot mobilprat i bil

Av: 

Victor Stenquist

Majoritet i riksdagen vill förbjuda användandet av mobiltelefonen vid bilkörning.

Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON

NYHETER

Hör upp, blindstyre!

Nu är det slutsnackat i bilen, då en riksdagsmajoritet vill förbjuda användandet av mobiltelefonen vid bilkörning.

– Twittra och sådant ska man inte göra vid ratten, säger trafikutskottets ordförande Anders Ygeman (S) till Aftonbladet.

Sverige är enda EU-landet utan en lag som reglerar hur man får använda kommunikationsutrustning när man kör bil.

Nu kan det snart vara ändring på det.

Måste ha handsfree

En majoritet i riksdagen – Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet – har ställt sig bakom ett betänkande som ska upp för debatt i riksdagen 27 mars, skriver man i ett pressmeddelande.

Man vill förbjuda att folk skickar och läser sms, bläddrar i telefonen eller pratar utan handsfree, enligt utskottets ordförande Anders Ygeman.

– Det handlar om handhavandet och när man slår numret. Det finns ett visst koncentrationsproblem bara i att ringa, men det är mycket mindre än själva handhavandet, säger han till Aftonbladet.

Det ska alltså fortsättningsvis vara tillåtet att använda handsfree och röststyrning i bilen.

Stor olycksrisk

Utskottet förslår även att man genomför en informationskampanj i samband med införandet av den nya lagstiftningen. Där ska man berätta vilka tekniker som finns att använda och mer om riskerna med att fippla med mobilen bakom ratten.

– Om du sms:ar när du kör bil ökar olycksrisken med 23 gånger, säger Anders Ygeman.

Han tror att en ny lagstiftning kan träda i kraft om ett eller två år.

”Dåligt förslag”

Regeringspartierna har inte ställt sig bakom förslaget, och vill hellre se en utökad lagstiftning mot vårdslöshet i trafik.

– Vi vill så klart inte att folk ska sms:a när de kör bil, men det går inte att lagstifta bort dumhet. Däremot kan man stärka lagstiftningen mot vårdslöshet i trafik, något vi skulle kunna införa redan under året, säger Jan-Evert Rådhström (M), vice ordförande i trafikutskottet till Aftonbladet.

Han menar att oppositionens förslag kommer göra det krångligt för polis och allmänhet att avgöra vad som egentligen är förbjudet.

– Vi måste med deras politik ha en kataloglagstiftning som blir enorm för att fånga in allt de egentligen vill förbjuda.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Frankrike–Tyskland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert: