Daniel kan dömas till 480 år – jagas av FBI

NYHETER

19 svenskar är efterlysta internationellt

1 av 2 | Foto: Daniel Sundin jagas för it-bedrägerier.

Just nu finns 19 internationellt efterlysta svenskar på FBI:s och Interpols listor.

Förra året greps 276 efterlysta svenskar runt om i världen.

– Vi har avsatt resurser för det här och det har gett enbart positivt resultat, säger Bertil Olofsson, chef för internationella sektionen på rikskriminalpolisen.

Flera av de efterlysta svenskarna befinner sig i Sverige, och huvudregeln är att svenska medborgare som är misstänkta för brott i andra länder inte ska lämnas ut. Men enligt en statlig utredning lämnas ungefär 20 misstänkta svenska brottslingar varje år ut till europeiska länder som Turkiet och många före detta Sovjetstater, förutom Ryssland. Men har brottet skett utanför Norden och Europa kan de misstänkta brottslingarna undgå rättvisan om det inte finns utlämningsavtal mellan länderna.

”Vi lämnar inte ut”

– Vi lämnar inte ut svenska medborgare som generell regel. Utan det förutsätts att de grips i annat land om de är på resa till exempel. Eller så kan det i få undantagsfall hända att Sverige tar över utredningen och att det blir en rättslig prövning av det de är misstänkta för i Sverige i stället, säger Bertil Olofsson.

En av de efterlysta är Daniel Sundin, 34, som är misstänkt för it-bedrägerier.

Enligt FBI har han tillsammans med sin kumpan Shaleishkumar Jain lurat internetanvändare att köpa falska virusprogram. De drev företaget Innovative Marketing, med bas i Belize och konton och huvudkontor i Ukraina.

Hade falska annonser

FBI:s teori är att Sundin och kumpanen haft falska annonser på etablerade hem­sidor. Och med hjälp av dem kapade de webbläsare och skickade ut fejkade felmeddelanden om att datorerna var utsatta för en attack. Lösningen var att köpa deras falska antivirusprogram för 240–550 kronor. För bedrägerierna beräknas Sundin ha håvat in 100 miljoner dollar, över 600 miljoner kronor.

I maj 2010 åtalades Daniel Sundin och kumpanen vid en domstol i Chicago för it-bedrägerierna och en internationell efterlysning utfärdades på båda två. Sundin, som riskerar 480 år i amerikanskt fängelse, reste från USA och befinner sig numera i Sverige. Men eftersom det inte finns något utlämningsavtal med USA, lär han undgå den amerikanska rättvisan. Hans släktingar berättar för Aftonbladet att han nekar till anklagelserna.

”Vågar inte ta risken”

– Han anser att han inte är skyldig till det han anklagas för. Och det är så våldsamma anklagelser så det känns inte som att han skulle våga ta risken att åka över och ställa sig i en rättegång, säger en släkting till Aftonbladet.

FBI har utfärdat en belöning på 20 000 dollar, cirka 130 00 kronor, för hans gripande.

Rikskriminalpolisen intensifierade arbetet med att ringa in och gripa internationellt efterlysta brottslingar för tre år sedan, 2010. Med hjälp av Interpol och Europol har fler spårats.

– Förra året grep vi 276 internationell efterlysta svenska medborgare som begått brott i Sverige. Ända sedan vi började jobba intensivare med det här har vi sett en skillnad i statistiken. Eftersom vi avsatt fler resurser har vi enbart positiva resultat, säger Bertil Olofsson.

Svårare hålla sig undan

I och med storsatsningen skapades även Ikaroslistan. Listan tas fram av rikskriminalpolisen, polisen och åklagarmyndigheter och på den finns de mest eftersökta svenska brottslingarna.

Många av de misstänkta finns även med på Interpols och bland FBI:s efterlysningar. Därigenom minskar möjligheterna att hålla sig undan tills brotten preskriberas.

– I och med att vi fokuserar kring det här försvåras möjligheterna för att de efterlysta personerna att hålla sig undan, säger Bertil Olofsson.