Resa | Budapest

Här får de sälja sex

avErik Alfredsson

Familjehotell tjänar pengar på att gäster tar med sig prostituerade

Foto: PRIS: FRÅN 100 KR Fyra av fem av de svenska resejättarnas samarbetshotell tillåter att gästerna tar med sig prostituerade på rummet. En lönsam verksamhet för hotellen. Personerna på bilden har inget samband med artikeln.

De svenska resejättarnas familjehotell i Thailand välkomnar prostituerade på rummen.

Aftonbladet kan i dag avslöja att många dessutom gör sig en hacka på verksamheten.

– Att det förekommer är något som inte förvånar mig, säger Kajsa Moström på Apollo.

Enligt Aftonbladets undersökning tillåter drygt fyra av fem av de stora resebyråernas samarbetshotell i Thailand prostituerade på rummen.

De allra flesta tar ut en avgift på mellan 500 och 3 000 thailändska baht per natt, motsvarande 100–650 kronor. Man har också ofta satt upp regler för de prostituerade, som att de inte får använda hotellets pool eller andra faciliteter.

Apollo: Vi vet om det

– Att hotell tillåter prostituerade är något vi vet och som vi har fört diskussioner med hotellen om i många år, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo.

I avtalen som Ving, Apollo och Fritidsresor har med sina hotell står det att hotellen ska följa de lokala ländernas lagar och regler.

– Prostitutionen i sig är inte laglig men att ta med personer upp på rummet är lagligt. Hotellet säljer ju ­inte sex. Vi gör inga bedömningar om hur människor ska agera på sin semester­resa, säger Jim Hofverberg, presstalesman på Fritids­resor.

”Vi tar betalt”

När Aftonbladet frågar familjehotellet The Old Phuket, som marknadsförs av Fritidsresor, om man får ta med en prostituerad på rummet svarar de:

– Vi vill vänligen informera om att vi kommer att ta betalt för de prostituerade. Ett tusen thailändska baht per person exklusive frukost och andra faciliteter, och de måste lämna hotellet senast klockan sju på morgonen.

Ingen av resebyråerna äger några egna hotell i Thailand. Man har i stället ett avtal med hotellen där man garanterar att man fyller ett visst antal rum.

– Vi har allt från 200 rum till fem rum i hotellen. Och så har vi våra Sunwing och Sunprime, som är franchisehotell, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Samtliga Sunwing- och Sunprime-hotell i Thailand tar emot prostituerade.

– Det är verkligen inte förankrat hos oss det där, säger Magdalena Öhrn.

Om researrangören anser att hotellet bryter mot kontraktet kan man säga upp avtalet. Något som kan bli ­aktuellt i Apollos och Vings fall.

– Vi kommer att kontakta alla våra hotell i Thailand. Att avsluta kontrakten är ju den enkla vägen men kanske inte alltid den bästa, säger Kajsa Moström.

”Vi är ingen polis”

Fritidsresor ställer sig mer tveksamma.

– Vi är en researrangör som arrangerar resan och ett boende. Vad människor sedan gör på sin semesterresa är upp till var och en. Vi är ingen polismyndighet, ­säger Jim Hofverberg.

1 av 5 | Foto: Katathani Phuket Beach Resort.

Så svarar svenskhotellen på frågan om sexhandeln

Aftonbladets fråga: Hej. Jag planerar att resa till (...) i jul och hittade ert hotell. Jag vill bara veta om det är tillåtet att ha prostituerade på rummet och om det är någon extra avgift eller några bestämmelser? Hur bokar jag?

Med vänliga hälsningar, Erik från Sverige

Katathani Phuket Beach Resort

Femstjärnigt hotell som erbjuds av Apollo, Fritidsresor och Ving.

”Tack för ditt e-mejl. Vänligen observera att du kan ta med dig prostituerade till rummet, till en extra avgift på 1 500 THB (322 kronor) netto per natt och per person.”

Bandara Resort & Spa, Koh Samui

Fyrstjärnigt hotell som erbjuds av Ving och Fritidsresor.

”Tack så mycket för ditt e-mejl. För att svara på din fråga så tillåter vi prostituerade. Prostituerade måste lämna id-kort för din säkerhet och det tillkommer en extra avgift på 1 800 (387 kronor) per natt. ”

The Old Phuket, Karon Beach

Trestjärnigt hotell som erbjuds av Fritidsresor.

”Vi tar betalt för den prostituerade med 1 000 THB (215 kronor) per person exklusive frukost och andra omkostnader och de måste lämna rummet före klockan 07.”

Blue Village Exotic Khao Lak Seaview, Phuket

Fyrstjärnigt hotell som erbjuds av Fritidsresor.

”Vänligen observera att vi är ett ’familjehotell’ men att vi tillåter gästen att ta upp personer till rummen. Det kostar 2 500 THB (537 kronor) per natt. Det är okej så länge det inte skyltas öppet med det runt hotellanläggningen. Det är inte tillåtet att ta upp personer som är under 18 år.”

Orchidacea Resort, Kata Beach, Phuket

Trestjärnigt hotell som erbjuds av Apollo.

”Vänligen observera att om du har besökare på ditt rum kommer vi ta betalt 1 000 THB (215 kronor) extra per person och tillfälle. Detta eftersom vårt hotell är familjevänligt. Tack för att du har överseende med detta.”

ARTIKELN HANDLAR OM