Tintin blir kvar på biblioteket

Debatten var intensiv men kortvarig.

Till sist backade Kulturhuset i Stockholm på beslutet att plocka bort seriefiguren Tintin från bokhyllorna.

– Vi har nu tillsammans kommit överens om att Tintinböckerna är kvar även på TioTretton, säger Eric Sjöström, Kulturhuschef.

Serieböckerna om Tintin togs bort från hyllorna i barn- och ungdomsbiblioteket TioTretton eftersom de ansågs innehålla stereotypa och rasistiska skildringar av bland annat afrikaner.

Bakom beslutet stod den konstnärlige ledaren Behrang Miri.

Rasande röster

DN:s avslöjande vållade en högljudd debatt på tisdagsmorgonen.

På aftonbladet.se tyckte 96,3 procent av läsarna att det var fel att kasta ut serieböckerna och Sveriges Radios öppna klagomur Ring P1 fylldes av rasande röster.

Men Tintin hann inte vara portad från Kulturhuset särskilt länge. Strax före klockan elva kom ett pressmeddelande från Kulturhuset. Tintinböckerna ska tillbaka upp i hyllan.

Beslutet var förhastat, menade Behrang Miri.

– Jag ville lyfta ett debattinlägg omkring diskrimineringsfrågor, men inser nu att det är fel att plocka bort litteratur, säger han.

Förtroendet orubbat

Kulturhusledningens förtroende för Behrang Miri påverkas inte av Tintin-debatten.

–  Han är anställd som konstnärlig ledare för barn och unga för hela Kulturhuset med ett uttalat uppdrag att utveckla det konstnärliga innehållet. Hans uppdrag att jobba tydligare med diskrimineringsfrågor stödjer jag till fullo, säger Eric Sjöström.

– Frågorna om diskriminering, jämställdhet och normer kommer fortsatt att debatteras och diskuteras.

Så twittras det om Tintin just nu:

Publisert: